FĂRĂ APĂ, FĂRĂ DRUM - Oameni nemulțumiți de o stradă din Vișeu de Sus

Mihaela Andreica, împreună cu alte familii care locuiesc pe Strada Merilor în Vișeu de Sus, se plânge de situația dezastruoasă a străzii.

FĂRĂ APĂ, FĂRĂ DRUM - Oameni nemulțumiți de o stradă din Vișeu de Sus

Mihaela Andreica, împreună cu alte familii care locuiesc pe Strada Merilor în Vișeu de Sus, se plânge de situația dezastruoasă a străzii.

„De câțiva ani îl rugăm pe domnul primar Vasile Coman să ne repare drumul și să ne aducă apa, dar nimic. N-avem apă potabilă și nici acces cu mașina la drum. Strada în cauză este la 300 de metri din principală și se numește Strada Merilor. De opt ani ne promite primarul că va asfalta strada, deși acest lucru nu s-a întâmplat până azi, în condițiile în care este la al treilea mandat. Ne-a promis chiar el că ne va repara drumul, acum trei-patru ani, când a fost la fața locului. Și mai grav este pentru că nu are acces salvarea, pompierii etc. Dacă se întâmplă ceva nu poate urca nimic aici”, a spus femeia, de 34 de ani.

Aduc apă de la trei-patru kilometri distanță

O altă problemă cu care se confruntă cele aproximativ 30 de familii care locuiesc pe această stradă este cea a apei.

„Apă potabilă nu avem deloc. Era apă la o fântână foarte veche, cel mai probabil de pe vremea bunicilor, aceasta fiind la cineva într-o grădină, iar persoana respectivă a astupat fântâna. Atunci l-am chemat pe primar la fața locului pentru că nu mai aveam acces la apă, și nu doar noi, toate familiile care locuiesc aici. Din păcate, nu s-a rezolvat, am rămăs efectiv fără apă”, a spus aceasta.

Toate familiile care locuiesc în zonă sunt nevoite să aducă apă de unde pot.

„Noi, spre exemplu, mergem la vreo trei-patru kilometri cu jeep-ul, aducem cu butoaiele apă și dăm la animale, pentru uz casnic, le dăm și la vecini. Facem zilnic câteva drumuri, de câte ori este nevoie. Aproape fiecare persoană de aici are animale și nevoie zilnică de apă. Pentru baie, fiecare face cum poate”, a spus ea.

Nici pentru copii nu este ușor, ei fiind nevoiți să meargă la școală pe jos și să schimbe două perechi de încălțăminte.

„Copiii merg la școală pe jos, cu cizme de gumă, pe care odată ajunși la drumul principal le schimbă cu încălțările noi. Este foarte greu pentru că nu se poate urca cu mașina, nici când plouă, nici când este vreme bună. Nu este acces, numai pe jos sau cu un jeep înalt”, a mai spus femeia.

Ea spune că, de câte ori oamenii se adună la primărie să vorbească cu primarul despre această situație, edilul nu este de găsit.

Drumul va fi finalizat anul acesta

Întrebat despre problema drumului, dar și cea a apei potabile, primarul are un răspuns.

„Există un proiect european prin care toate străzile din Cartierul Fabrica de Pâine Veche (acolo este un cartier întreg, nu doar o stradă) vor fi asfaltate și totul va fi în regulă. S-a lucrat și anul trecut acolo și suntem într-un stadiu foarte avansat. S-a băgat canalizare, s-au făcut rigole pentru ape fluviale, s-au făcuit ziduri, s-a lărgit drumul, s-a balastrat, s-a aranjat . E normal acum să fie așa. A fost zăpadă, a nins și după aceea a plouat. Pentru apă să întrebe Vital Maramureș, e problema lor”, a spus primarul Vasile Coman (Vărzaru).

V.R.