FĂRĂ STUDII – Cei mai mulți șomeri maramureșeni au doar câteva clase

Cel mai greu își găsesc de lucru persoanele care nu au foarte multă școală, după cum arată și cifrele AJOFM Maramureș, în luna august fiind înregistrați 5.425 de șomeri.

FĂRĂ STUDII – Cei mai mulți șomeri maramureșeni au doar câteva clase

Cel mai greu își găsesc de lucru persoanele care nu au foarte multă școală, după cum arată și cifrele AJOFM Maramureș, în luna august fiind înregistrați 5.425 de șomeri. Dintre aceștia, doar 7% dintre au studii superioare și 16% au studii profesionale. Cei mai mulți șomeri însă au doar câteva clase.

“Șomerii cu studii primare au ponderea cea mai mare în totalul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM Maramureș (30%), urmat de cei cu studii liceale (28%), iar 16% dintre șomeri au studii gimnaziale. Șomerii cu nivel de profesional reprezintă 16% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii superioare sunt 7%. Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 2.239 persoane sunt foarte greu ocupabile, 1.831 greu ocupabile, 976 mediu ocupabile, iar 379 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activității de profilare a persoanelor înregistrate în evidențele noastre”, explică reprezentanții AJOFM Maramureș.

Cei mai mulți șomeri, respectiv 1.784 au vârsta sub 25 de ani, fiind urmați de categoria de vârstă 40-49 de ani, unde sunt 1.106 de persoane.

 

Ana-Maria HOJDA