EXPERIMENTAL: Tratament al cancerului, fără medicamente

Un tratament experimental folosește o metodă revoluționară de terapie al cancerului. Metoda nu folosește medicamente, iar în testele de laborator s-a dovedit că este la fel de eficientă ca și chimioterapia, dar fără efectele secundare ale acesteia.

EXPERIMENTAL: Tratament al cancerului, fără medicamente
Celulele au rolul unui cal troian Foto: pexels.com

Metoda absolut revoluționară folosește un „atac troian”, pentru a determina celulele canceroase să se autodistrugă, fără utilizarea medicamentelor

Cheia tehnicii este utilizarea unei nanoparticule acoperite cu un aminoacid specific numit L-fenilalanină, unul dintre acești acizi pe care se bazează celulele canceroase pentru a crește. L-fenilalanina nu este produsă de organism, ci este absorbită din carne și produse lactate.
În testele efectuate pe șoareci, nanoparticulele - numite Nano-pPAAM sau Nanoscopic Fenylalanine Minoic aminoacid poros - au ucis celulele canceroase în mod specific și eficient, prezentându-se ca un aminoacid prietenos înainte de a determina celulele să se distrugă singure, scrie în studiul publicat ăn revista Small.
Modul de autodistrugere este declanșat pe măsură ce nanoparticulele pun în producție anumite substanțe chimice cunoscute sub numele de specii reactive de oxigen (ROS), care doboară celulele canceroase, fără a afecta celulele vecine, sănătoase.
Dalton Tay de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore: „Aici, proprietățile selective pentru cancer și uciderea Nano-pPAAM sunt intrinseci și nu trebuie să fie activate de niciun stimul extern. Aminoacidul L-fenilalanină acționează ca un cal troian - o mantie pentru a masca nanoterapeuticile din interior.”

S-a demonstrat că nano-pPAAM distruge aproximativ 80 % din celulele cancerului de sân, piele și cacner gastric la șoareci, cam la fel cu medicamentele actuale pentru chimioterapie (dar fără toate efectele secundare, desigur). Deși periculos pentru celulele canceroase, se bazează pe o nanoparticulă de silice clasificată ca fiind sigură pentru oameni de către autoritățile de reglementare din SUA.
Abordarea ar trebui să simplifice producția acestui tip de tratament, deși există o cale de parcurs înainte ca aceste teste de laborator să conducă la tratamente eficiente pentru oameni. Până în prezent s-au efectuat doar teste de laborator și pe șoareci, dar primele rezultate sunt promițătoare - doar unul dintre mai multe moduri în care oamenii de știință încearcă să scape corpul de cancer.

Citește studiul AICI