Efectele pandemiei asupra animalelor de companie

Animalele de companie au un rol important în viața multora dintre noi fiind cele care ne pot ușura singurătatea prin dăruirea unei iubiri necondiționate.

Efectele pandemiei asupra animalelor de companie

Pe parcursul pandemiei, iubitorii de animale au ales să-și axeze mai mult atenția asupra micilor viețuitoare din jurul lor. Andreea Hotca, „mămica” bichonului, Lisa, ne-a mărturisit cum s-a schimbat viața cățelușei pe perioada pandemiei:

„Are șase ani, este o cățelușă foarte activă și jucăușă. Pe perioada pandemiei am încercat să îi acord mult mai multă atenție prin diferite jocuri și totodată să-i dozez energia prin dresaj. Am observat o schimbare în comportamentul ei în bine, prin simplul fapt că o văd mult mai fericită și liniștită când petrec mai mult timp cu ea acasă.Fiind educatoare, aveam un program destul de încărcat cu copii de la grădiniță, ceea ce m-a făcut să nu mai interacționez atât de mult cu cățelușa mea. Această perioadă este una benefică pentru Lisa, bucurându-se de toată afecțiunea mea și a familiei mele”, spune Andreea.

Un alt iubitor de animale este Mihai, un băiețel de 8 ani care a adoptat recent un cățel de pe stradă:

„Are în jur de un an, am găsit-o la țară, m-am rugat de bunica mea să o luăm și pană la urmă am convins-o. Mă bucur foarte mult că am mult timp să ne jucăm împreună și este cel mai bun prieten al meu. Îi ofer multă iubire, atenție și mă bucur când o văd însfârșit fericită. Părinții mea o adoră!”, spune băiețelul.

Langă el, stă Maria, care îl are pe Beethoven, un cățel măricel, gri-deschis, cu blană aspră.

„I-am pus numele după filmul Beethoven, pe care l-am văzut împreună cu mama. În această perioadă, când trebuie să stăm mai mult acasă mă joc cu el zilnic și încerc să-l fac cel mai fericit cățel din lume. Îi place să se joace cu mine, să doarmă și să-l mângâi mereu. Este un cățel foarte vesel și fericit când petrec mai mult timp cu el acasă”, povestește Maria.

Deținerea unui animal de companie este recomdată și de psihologii pediatrii: „Este benefic atât pentru copii cat și pentru adulți să avem în preajma noastră un animal de companie, întrucât ne ajută să trecem mai ușor peste această perioadă stresantă de stat acasă.

Din experiența personală, pot să vă spun că cele mai bune companii, sunt câinii, pentru că sunt mai empatici și mai atașați, iar legătura pe care stăpânii o dezvoltă cu ei este de obicei mai profund`”, atrage atenția psihologul Aida Ivan.

B.N