SATULUNG - “Să-mi faceți straiță pentru colindat! Hai, Bujor, cu mine!”

Mureșan Bujorel e primar în Satulung, în același timp e și bunic, tot în comună. Nepotul lui are patru ani și jumătate și-n anul acesta, când lumea se pregătește de primele sărbători de iarnă (atât laice cât și creștine), cu respectarea regulilor pandemiei de Covid-19, nepotul primarului duce tratative cu ai casei, pentru a se alege cu o trăistuță (mai mare!) cu care să meargă la colindat.

SATULUNG - “Să-mi faceți straiță pentru colindat! Hai, Bujor, cu mine!”

În familie nepotul îi spune primarului: “Hai, Bujor, cu mine!”. E semn că tânărul la cei patru ani și jumătate pe care-i are, simte că bunicul reprezintă o autoritate familială și comunală și se asigură că va putea colinda dacă merge cu bunicul lui.

E o poveste frumoasă a acestei ierni pandemice, când se scrie și se vorbește despre felul în care până și credința creștină, tradițiile și obiceiurile de sărbători au fost, practic, puse la colț de Covid-19.

Ele sunt mai vii ca niciodată dacă un copilaș de patru ani și jumătate se pregătește de colindat, își așteaptă traista pentru a porni în noaptea Sfântă de Crăciun în drumu-i colinzilor.

Investiții la Satulung

Dincolo de farmecul acestei povești de iarnă dintre bunic și nepot, Mureșan Bujorel își vede de primăria Satulungului. Cadourile de sărbători pentru elevi au fost distribuite la școli și se vor da fiecăruia.

Noaptea în Satulung e feerie de lumini de sărbătoare, iluminatul festiv încântă prin atmosfera curată pe cei de aici. La primărie se va pune și un brad de Crăciun.

“Chiar dacă sunt puține cazuri de Covid-19”, spune primarul, “suntem nevoiți să respectăm ordonanțele și regulile pe care le-a dat Guvernul. Noi am înțeles că e o obligație cetățenească deoarece astfel ne protejăm ca și comunitate până când va apărea vaccinul apt să ne scoată din această experiență urâtă de viață, presărată cu numeroase victime, care este Covid-19”, spune Mureșan Bujorel.

În Satulung s-a finalizat mobilierul pentru grădiniță, drumurile sunt cu lucrările finalizate în proporție de 90%, ar mai fi de lucrat la marcaje și trebuie pusă semnalizarea rutieră.

Proiecte depuse sunt pentru drumurile comunale, pentru o extindere a școlilor din Finteușu Mic și Pribilești, unde se speră ca în primăvară să pornească lucrările prin POR, iar la școala din Satulung mai e nevoie de dotări și de sala de educație fizică.

Autoritățile locale speră că școala va avea un restart și va funcționa ca înainte de Covid-19, elevii venind la ore în formula clasică.

Despre drumurile comunale, Mureșan Bujorel spune că: “Avem contract cu  cel care a câștigat licitația dar se așteaptă finanțarea prin PNDL 3 sau CNI deoarece e vorba de 2,7 milioane de euro valoarea lucrărilor. De la limita cu Remetea și Fersig. Se vor moderniza străzile în Pribilești, Mogoșești, Hideaga; sunt proiectele pentru anul 2021 și pot spune că am cam terminat modernizările drumurilor comunale din Satulung”.

În cartierul nou de case s-a mai deschis o stradă unde s-au realizat utilitățile și se așteaptă demararea construcției caselor.

Sunt multe investiții pe care Satulung le are în vedere în anul 2021. Cea mai importantă însă, în această perioadă, este investiția pe care satulungenii o fac în copiii și nepoții lor pe care-i cresc și educă în spiritul tradițiilor și obiceiurilor din aceste locuri!

 

Marian ILEA