E LEGE - Poți face 10 de ani de pușcărie dacă vorbești urât de romi

10 ani. Atata timp poți sta duypă gratii dacă te legi de romi. Parlamentul a adoptat acest proiect de lege, care acum asteaptă promulgarea de la președintele României și se poate pune în aplicare mai apoi.

E LEGE - Poți face 10 de ani de pușcărie dacă vorbești urât de romi

Antițigănismul a devenit infracțiune și va fi pedepsit cu închisoare de până la 10 ani. Este vorba despre un proiect de lege privind măsurile pentru prevenirea și combaterea antițigănismului, proiect care a trecut tacit de Senat în decembrie anul trecut, iar la jumătatea lunii decembrie a fost validat și de Camera Deputaților. Acum se așteaptă promulgarea. Conform proiectului, prin antiţigănism se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituțiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradițiilor şi limbii romani.

Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste constituie infracţiune și se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.Distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului, prin orice mijloace, de ştiri şi informaţii, materiale antiţigăniste constituie infracţiune și se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani.

Proiectul mai stabilește că confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri antiţigăniste constituie infracţiune și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. Tot intre 3 luni si 3 ani de inchisoare poti primi si pentru utilizarea în public a simbolurilor antiţigăniste.  Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup.

FOTO stiri.botosani.ro

H.D.