DUPĂ PESTĂ VINE GRIPA - Găinile maramureșenilor trebuie ținute închise

Maramureșenii au acum pe cap și grija gripei aviare, după ce că pesta porcină africană dă și ea mari bătăi de cap fermierilor din județ. Deocamdată România nu a anunțat focare de gripă aviară, însă medicii veterinari atrag atenția asupra faptului că maramureșenii trebuie să ia o serie de măsuri de precauție.

DUPĂ PESTĂ VINE GRIPA - Găinile maramureșenilor trebuie ținute închise

În luna noiembrie mai multe state europene au notificat la CE confirmarea de noi focare de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N8. Este vorba despre Olanda, Marea Britainie, Germania și Suedia. Apoi, vorbim de un număr mare de cazuri de gripă aviară depistate la păsările sălbatice, asta având în vedere că multe dintre aceste păsări sălbatice străbat teritoriul României folosind culoarul panono-bulgar de migrație. Date fiind toate acestea medicii veterinari maramureșeni atrag atenția asupra faptului că se impun luarea unor măsuri suplimentare de biosecuritate la nivelul gospodăriilor din județ. 

Prima dintre ele este separarea rațelor și gâătelor de alte păsări domestice, evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea trebuind ținute in spații de cazare special amenajate, se interzice adăparea păsăritor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sătbatice, se va evita intrarea mai multor persoane, in zona de exploatare a păsărilor domestice. DSVSA Maramureș ține să arate că se va avea in vedere prevenirea contactutui cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animate de companie, se vor aplica măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei incălțăminte diferită in spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament speciaI amenajat pentru dezinfectia incaltamintei. 

H.D.