DUBLĂ MĂSURĂ: Medicamentele care te pot salva de la moarte, dar îți pot provoca alte afecțiuni

Medicamentele care se administrează pentru fibrilația atrială ar putea provoca sângerări gastrointestinale. Riscul de cancer de colon este de 10 ori mai mare la aceste persoane.

DUBLĂ MĂSURĂ: Medicamentele care te pot salva de la moarte, dar îți pot provoca alte afecțiuni
Medicamentele pot face și rău

Sângerarea este un efect secundar frecvent al anticoagulantelor (diluatori din sânge). Cu toate acestea, persoanele cu fibrilație atrială (afib) care iau medicamentul pentru prevenirea accidentului vascular cerebral ar trebui să fie foarte atenți la orice sângerare din tractul gastrointestinal inferior (GI). Aceasta poate semnala cancer de colon. Constatarea studiului a fost publicată online de European Heart Journal.

Cercetătorii au analizat 125.418 pacienți care au luat anticoagulante pentru fibrilația atrială. Doar 2.576 au avut hemoragii ale tractului gastrointestinal inferior mai mici în primele șase luni de tratament, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, cei care au prezentat sângerare au avut de 10 ori mai mare riscul de a fi diagnosticați cu cancer de colon în anul următor, comparativ cu cei care nu au avut sângerare, potrivit health.harvard.edu.

Cercetătorii au adăugat că sângerarea scăzută a tractului gatrointestinal inferior nu ar trebui să fie niciodată provocată de reacții adverse de la un medicament pentru diluarea sângelui și că persoanele cu fibrilație atrială care iau anticoagulante ar trebui să-și monitorizeze scaunul și să se prezinte la medic dacă observă sânge sau scaun de culoare întunecată.