DSP-UL MAI ȘI SUNĂ! - Ce recomandă băimărenilor confirmați cu COVID-19

Mai sunt și familii norocoase, care primesc telefon din partea DSP Maramureș, în momentul în care sunt confirmați cu COVID-19.

DSP-UL MAI ȘI SUNĂ! - Ce recomandă băimărenilor confirmați cu COVID-19

Odată ce află că au testul de coronavirus pozitiv, pentru mulți maramureșeni viața se schimbă radical. De aceea, un telefon din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș face diferența.

Din păcate, multe persoane se plang că nu au fost contactate de autorități. Au fost însă și cazuri în care familiile au primit un telefon și mai mult decat atat, și o serie de recomandărin de care să țină cont. Am reușit să vorbim cu o persoană care a fost sunată de DSP Maramureș, la scurt timp după primirea rezultatului pozitiv. 

”Soțul meu a primit rezultatul pozitiv seara, printr-un SMS, iar a doua zi s-a internat în spital și a treia zi, de dimineață am fost sunată și eu și soțul de cei de la DSP Maramureș. A fost o doamnă foarte drăguță, care a vorbit frumos și mi-a explicat mie, care am rămas acasă ce am de făcut.

În primul rand m-a întrebat care este medicul meu de familie, daca lucrez și dacă voi avea nevoie de foaie de boală. M-a întrebat dacă sunt acasă și mi-a spus că sunt în carantină, nu am voie să ies și să intru în contact cu nimeni și că pot să fiu oricand verificată dacă sunt la domiciliu. Mi-a spus exact data și ora pană la care sunt în carantină. 

Mi-a spus să țin legătura cu medicul meu de familie și să-l anunț în caz că apar simptome, iar pentru urgențe să sun la Ambulanță. Doamna mi-a făcut și o serie de recomandări de igienă.

Lenjeria de pat și de corp trebuie spălată la 60 de grade, zilnic trebuie să dezinfectez cu alcool suprafețele pe care le ating des, gen clanțe, telefon, întrerupătoare, etc, să spăl chiuveta și toaleta cu clor tot zilnic, iar pe jos, la fel, să dezinfectez cu clor. 

Foarte important, mi-a spus să aerisesc cat pot de des toate camerele.

Nu m-a întrebat însă nimic de contacți, nu mi-a făcut nicio anchetă epidemiologică și, de asemenea, nu mi-a zis că ar trebui să-mi fac vreun test de COVID, la ieșirea din carantină”, povestește L.M., din Baia Mare. 

A.H.