DIVERSITATE - Unde este cel mai pestriț Parlament din lume?

DIVERSITATE - Unde este cel mai pestriț Parlament din lume?

Noua Zeelandă tocmai a ales unul dintre cele mai diverse parlamente din lume, anunță dcnews.ro. Dacă doi candidați în vârstă, albi, au luptat pentru funcția supremă la alegerile din Statele Unite, Noua Zeelandă oferea electoratului său o alternativă mai progresivă: două femei albe.

Luna trecută, premierul Jacinda Ardern a fost realeasă în funcția de prim-ministru. Ea a adus în politica neozeelandeză o mulțime de politicieni, din grupuri sociale diferite. Aproape jumătate din Parlamentul Noii Zeelande este format din femei și 11% sunt în mod deschis pro LGBTQ. Atât indigenii maori din Noua Zeelandă, cât și persoanele cu patrimoniu insular Pacific sunt reprezentate cu o rată ușor mai mare decât populația generală.

Opt din cei 20 de membri ai cabinetului lui Ardern, cei mai înalți parlamentari, sunt, de asemenea, femei, iar un sfert sunt maori. Vicepremierul Grant Robertson va fi primul politician gay care va deține acest rol în Noua Zeelandă. Și ministrul de externe, Nanaia Mahuta, care poartă un moko kauae sau un tatuaj tradițional maor, este prima femeie indigenă din istoria Noii Zeelande care a reprezentat țara în această poziție.

După ultimele alegeri, 48% din reprezentanții din legislativ sunt femei, 11% sunt susținători deschiși ai drepturilor LGBT+, iar populația maoră este reprezentată de 21% din legislativ. Astfel, Partidul Laburist deține majoritatea, cu 57% femei, Partidul Național este pe locul 2, cu 30% femei, Partidul Verde a adus 70% femei în rândurile sale din Parlament, iar partidele Maori și Act au adus aproximativ 50% femei în legislativul Noii Zeelande, informează CNN.

 

I.V.