DISPAR UNELE ACTE - Modificări oficiale la schemele pentru fermieri

Fermierii vor scăpa de depunerea anumitor documente atunci când accesează schemele de plăți ale statului, conform unui proiect de lege promulgat azi prin decret prezidențial și care urmează să ajungă la Monitorul Oficial.

DISPAR UNELE ACTE - Modificări oficiale la schemele pentru fermieri

Totodată, distrugerile cauzate de animalele sălbatice vor putea fi încadrate la forța majoră și vor permite fermierilor să rămână eligibili pentru primirea banilor, conform avocatnet.ro

În primul rând, adeverințele conform înscrisurilor din registrul agricol nu vor mai fi necesare fermierilor atunci când depun cererea unică de plată (sau modificările la cerere), pentru a beneficia de plățile directe. Concret, aceste adeverințe vor fi transmise de primării direct către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

„Primăriile pe raza cărora se află terenurile agricole sunt obligate să elibereze adeverințele conform înscrisurilor din registrul agricol la solicitarea APIA, cu consimțământul scris prealabil al fermierului”, scrie în proiectul de lege care va modifica OUG 3/2015.

Totuși, o să apară un document nou pe care fermierii vor trebui să-l depună - o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că își lucrează terenul agricol și că dețin documente doveditoare în acest sens.

Conform regulilor actuale, schemele de plăți directe accesibile fermierilor sunt:

schema de plată unică pe suprafață;

  • plata redistributivă;
  • plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu;
  • plata pentru tinerii fermieri;
  • schema de sprijin cuplat;
  • schema simplificată pentru micii fermieri.

În al doilea rând, tot ca o măsură de simplificare, proiectul prevede că documentele prin care se face dovada că se respectă anumite criterii sau condiții privind măsurile delegate vor fi trimise de instituțiile care le emit direct la APIA.

În al treilea rând, referitor la forța majoră și la circumstanțele excepționale ce permit fermierilor să fie în continuare eligibili pentru plățile de la stat, va fi recunoscută o nouă situație. Este vorba de cea în care terenurile agricole și animalele aflate pe exploatațiile agricole sunt distruse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic (așa cum sunt trecute în anexele 1 și 2 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006).

Printre altele, este vorba de distrugeri cauzate de dihori, iepuri de câmp și de vizuină, hermeline, marmote, mistreți, nevăstuici, șacali, viezuri, vulpi, ciori, corbi, coțofene, cormorani, castori, hârciogi, lupi, pisici sălbatice, urși, veverițe, acvile, mierle, șoimi și vulturi.

Această modificare va intra în vigoare, însă, în 30 de zile de la primirea unei decizii a Comisiei Europene, încheie sursa citată mai sus.

C.S.

sursă foto: cmedia