SANATATE ALTERNATIVA AYURVEDA – DIETA PENTRU ARMONIZAREA CONSTITUȚIEI KAPHA

Mâncăruri sugerate constituției Pitta

SANATATE ALTERNATIVA  AYURVEDA – DIETA PENTRU ARMONIZAREA CONSTITUȚIEI  KAPHA

Prânzul – Supă de mazăre cu pâine integrală de cereale cu unt (folosiṭi unt nesărat), varză roṣie soté ṣi salată verde. Adăugaṭi în supă legume precum morcovi, ṭelină ṣi ceapă. Sotaṭi varza în ghee cu chimen, coriandru, turmeric, suc de lămâie verde ṣi un strop de sirop de arṭar.

– Paste integrale de grâu, pesto ṣi legume proaspete (ardei gras, brocolli, morcovi, ṭelină, fasole verde, ciuperci (foto), zucchini, măsline negre). Garnisiṭi pastele cu brânză mărunṭită de capră, ulei de măsline ṣi coriandru. Serviṭi cu o salată verde mică alături ṣi supă.

Cina – Cina trebuie să fie ceva mai mică ṣi mai uṣoară decât prânzul dar este necesar să susṭină metabolismul activ specific tipologiei Pitta. Este potrivită o masă simplă ṣi hrănitoare sau o porṭie mai mică din ce s-a servit la prânz. Încercaṭi fasole mung cu sparanghel prăjit ṣi orez basmati;

– Burgeri din legume (sau curcan) cu ciuperci sote, brânză de capră, salată verde, avocado ṣi cartofi prăjiṭi;

– Fasole cu curry, fasole verde soté (gătită cu coriandru și nucă de cocos) ṣi quinoa sau lipie.

Dieta pentru armonizarea constituṭiei Kapha

 Calităṭi ale alimentelor recomandate a fi indicate sau evitate/reduse

Tipologia Kapha este echilibrată printr-o dietă formată din alimente proaspăt gătite, alimente care încălzesc, sunt ușoare, uscate, bine condimentate și relativ ușor de digerat – în mod ideal servite calde sau fierbinți. Aceste alimente calmează Kapha prin echilibrarea producției de mucus, reglarea nivelului de umiditate, menținerea unei călduri adecvate și prin sprijinirea unei digestii și eliminări corespunzătoare. Deoarece Kapha are o natură independentă evidentă, o dietă adecvată este, de fapt, una dintre cele mai eficiente metode de a o readuce la un echilibru interior armonios.

Constituția Kapha prosperă prin intermediul unei diete destul de minimaliste, cu mese frugale, gustări puține sau deloc, câteva dulciuri și o abundență de fructe și legume proaspete, o varietate mare de leguminoase, alcool puțin sau deloc și alte mâncăruri ușoare de-a lungul zilei. Acestea fiind spuse, găsirea unei diete satisfăcătoare și cores-punzătoare este crucială pentru a avea succes și sănătate și de aceea este foarte important să vă bucurați de alimentele pe care le mâncați. În continuare prezentăm câteva principii care vă pot ajuta să decoperiṭi o dietă de echilibrare a lui Kapha care va funcṭiona pentru dumneavoastră.

Doru MORARU