DIN IANUARIE - Cu cât cresc, până la urmă, alocațiile copiilor?

În acest an, alocațiile copiilor ar fi trebuit dublate, potrivit unei legi date de Parlament, încă din luna februarie.

DIN IANUARIE - Cu cât cresc, până la urmă, alocațiile copiilor?

Dar, pentru că Guvernul a venit cu o ordonanță care stabilește majorarea în etape a acestora, până se ajunge la dublarea lor, în 2022, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Ulterior, Parlamentul a respins acest OUG, ceea ce însemna că dublarea alocațiilor ar fi trebuit făcută anul acesta, dar, când ar fi trebuit promulgată, președintele a decis să o trimită la reexaminare. Așadar, cu cât cresc alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2021? Acest du-te-vino legislativ nu a făcut altceva decât să îi bulverseze pe beneficiarii direcți ai alocațiilor, respectiv pe copii, și, implicit, pe părinții acestora.

Conform legislației în vigoare, în ianuarie 2021, ar trebui să se aplice următoarea etapă de majorare a alocațiilor pentru copii, urmând, în luna iulie, o alta. Dublarea în cinci etape a alocațiilor e prevăzută în OUG 123/2020, document apărut în august. Cu toate că majorarea are loc în ianuarie, plata efectivă a sumei majorate se va face în februarie 2021.

# Alocație de 427 de lei

Asta înseamnă că alocațiile vor trebui să ajungă la 427 de lei, în cazul copiilor cu vârsta de până la doi ani sau al celor cu handicap (vârsta cuprinsă între trei și 18 ani), și de 214 lei, în cazul celor cu vârsta între doi și 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).

 În prezent, alocațiile au valoarea de 369 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau trei ani în cazul celor cu handicap) și 185 de lei pentru copiii care au o vârstă de până la 18 ani.

Alocațiile vor fi majorate din nou cu rata medie anuală a inflației în ianuarie 2023, deoarece, pe lângă dublarea etapizată a alocațiilor, OUG 123/2020 stabilește și această amânare.

Așadar, ținând cont de faptul că e greu de crezut că vom avea un Parlament funcțional până la sfârșitul anului, pentru a putea reexamina legea de respingere a ordonanței care stabilește dublarea etapizată a alocațiilor (OUG 123/2020), majorarea se va face, în continuare, potrivit acesteia.

C. S.

sursă foto: gorjeanul.ro