DIN ACEST AN – Românii nu mai pot divorța la mediator

Chiar dacă divorțul a ajuns să fie des-întâlnit, soții/soțul care doresc/dorește să desfacă o căsătorie trebuie să înțeleagă că nu orice divorț se desfășoară în același mod.

DIN ACEST AN – Românii nu mai pot divorța la mediator

În concret, există mai multe tipuri de divorț, care implică proceduri diferite și, mai ales, care implică efecte diferite, conform specialiștilor de la avocatnet.ro

Conform Codului civil, soții pot să divorțeze în următoarele cazuri:

  • prin acord, la cererea ambilor sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț;
  • atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre cei doi soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
  • la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin doi ani;
  • la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Tipurile de divorț au efecte diferite și implică proceduri diferite. Totuși, probabil cea mai mare diferență, în baza efectelor, este cea dintre un divorț pronunțat din culpă (a unuia dintre soți doar sau comună) și celelalte tipuri de divorț, unde culpa nu contează pentru pronunțarea divorțului.

Important! Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, anul trecut, că divorțul la mediator nu mai este posibil, decizia Instanței Supreme fiind obligatorie din 24 februarie 2020. De acum, singurele opțiuni de divorț vor mai fi cele prin care defacerea căsătoriei are loc la starea civilă, la notar sau la instanța judecătorească. Oricum, și când divorțul se făcea la mediator, foștii soți tot trebuiau să îi ceară instanței să ia act de acordul de mediere prin care era desfăcută căsătoria.

În același timp, decizia nu interzice recurgerea la mediator, în mod absolut. Cei ce doresc divorțul pot să stabilească la mediator unele elemente conexe divorțului, cum sunt, de exemplu, aspectele referitoare la numele soților, după divorț, conform sursei de mai sus.

C. S.

sursă foto: divorcejourney.ro