DIABETUL - provocat de o substanță ce se găsește în orice casă

O substanță care acum se găsește în orice casă modernă provoacă diabet. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de către cercetătorii americani.

DIABETUL - provocat de o substanță ce se găsește în orice casă
Diabetul este provocat de o soluție ignifugă

Studiul realizat de UC Riverside a expus șoareci-femele gestante la substanțe ignifuge asemeni celor găsite în casele americanilor și au constatat că, puii ajunși la maturitate au făcut diabet.
Acești ignifugi, numiți PBDE, au fost asociați cu diabetul la omul adult. Acest studiu demonstrează că PBDE cauzează diabet la șoareci, chiar dacă au fost expuși la substanța chimică numai prin intermediul mamei, nu direct.
„Șoarecii au primit PBDE de la mamele lor în timp ce se aflau în pântece și ca pui mici prin laptele matern”, a spus Elena Kozlova, autorul principal al studiului și doctorand în neurologie UC Riverside. „În mod remarcabil, la vârsta adultă, mult după expunerea la substanțe chimice, descendenții femele au dezvoltat diabet.”
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Scientific Reports.
PBDE sunt produse chimice obișnuite pentru uz casnic adăugate la mobilier, tapițerie și electronice, pentru a preveni incendiile. Sunt eliberați în aer, oamenii respiră în casă, în mașinile lor  în avioane, deoarece legătura lor chimică cu suprafețele este slabă.
"PBDE sunt peste tot în casă. Sunt imposibil de evitat complet", a declarat neurologul UCR și autorul corespunzător al studiului, dr. Margarita Curras-Collazo.
Diabetul duce la niveluri crescute de glicemie sau zahăr din sânge. După masă, pancreasul eliberează insulină, un hormon care ajută celulele să utilizeze glucoza din alimente. Atunci când celulele sunt rezistente la insulină, aceasta nu funcționează așa cum ar trebui, iar nivelurile de glucoză rămân ridicate în sânge, chiar și atunci când nu a fost consumat niciun aliment.
Menținerea ridicată a nivelurilor de glucoză pot provoca leziuni la nivelul ochilor, rinichilor, inimii și nervilor. De asemenea, poate duce la afecțiuni care pun viața în pericol.
„Acest studiu este unic, deoarece am testat atât mamele, cât și descendenții lor pentru toate semnele distinctive ale diabetului prezentat la om”, a spus Curras-Collazo. „Acest tip de testare nu s-a făcut până acum, în special pe descendenții de sex feminin”.