DIABETICII, LA RISC: Două medicamente combinate scad riscul de atac de cord

Combinația a două medicamente scade riscul de atac de cord sau AVC la persoanele care suferă de boli ale arterelor.

DIABETICII, LA RISC: Două medicamente combinate scad riscul de atac de cord
Diabeticii sunt la risc

Persoanele care au artere înfundate la inimă (boala coronariană) sau la picioare (boală arterelor periferice) se confruntă cu un risc ridicat de a suferi un atac de cord sau accident vascular cerebral, în special dacă au și diabet. Pentru aceste persoane, o combinație de medicamente pentru prevenirea cheagurilor de sânge scade riscul acestor rezultate periculoase, potrivit unui studiu publicat online de jurnalul Circulation.

Studiul a inclus mai bine de 18.300 de persoane cu boală coronariană sau boala arterelor periferice; aproximativ 38% au avut și diabet. Toți au luat aspirină în doze mici zilnic, dar jumătate au luat și 2,5 miligrame de rivaroxaban (Xarelto) de două ori pe zi, în timp ce ceilalți au luat un placebo. Ca și aspirina, rivaroxaban ajută la diluarea cheagurilor de sânge, dar printr-un mecanism diferit, notează health.harvard.edu.

Combinația cu două medicamente a redus riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau moarte din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu aspirina.

În rândul persoanelor cu diabet, terapia a redus rata decesului de trei ori mai mult decât la cei fără diabet, în timpul studiului de trei ani. Cu toate acestea, persoanele cu antecedente de sângerare în tractul gastrointestinal sau în altă parte nu sunt buni candidați pentru acest tratament.