DIABETICI: Alimentația care le prelungește viața

Alimentația bogată în fibre poate îmbunătăți speranța de viață pentru cei cu diabet, spun cercetătorii Otago. Diabetul de tip 2, care a atins proporții epidemice la nivel mondial, este asociat cu complicații medicale grave și crește riscul de a muri din cauza COVID-19.

DIABETICI: Alimentația care le prelungește viața

Două studii recente ale cercetătorilor de la Universitatea din Otago au arătat că prin consumul mai mare de fibre alimentare se îmbunătățește speranța de viață, însă prelucrarea alimentelor poate înlătura aceste beneficii.

Un studiu publicat în Plos Medicine a utilizat datele colectate de la 8.300 de adulți cu diabet de tip 1 sau de tip 2, pentru a arăta că cei cu un aport mai mare de fibre au avut o reducere semnificativă a mortalității premature, în comparație cu cei care consumă mai puține fibre.

Dr. Andrew Reynolds, de la National Heart Foundation Fellow, Departamentul de Medicină, spune că, în comparație cu media din Noua Zeelandă de 19 grame de fibre pe zi, cei care consumă 35 g pe zi au un risc de a muri mai devreme redus cu 35%.

Sfatul doctorului Reynolds este de a crește aportul de fibre consumând mai multe cereale integrale, leguminoase, legume și fructe întregi. „Încercați câteva moduri diferite de a vă crește aportul de fibre, vedeți ce funcționează cel mai bine pentru dvs.

Dacă mâncați pâine albă rafinată, schimbați cu pâine integrală. Încercați orez brun, pastele brune, încercați să adăugați o jumătate de cană de leguminoase la mesele pe care le luați, notează sciencedaily.com. Încercați o legumă suplimentară cu masa principală - proaspătă, congelată sau conservată, fără sodiu, sunt toate alegerile bune”, spune el.

Echipa de cercetare a analizat, de asemenea, 42 de studii cu 1.789 de participanți, la care adulților cu prediabet, diabet de tip 1 sau tip 2 li s-a administrat mai multă fibră și cereale integrale timp de cel puțin șase săptămâni.

Ei au descoperit îmbunătățiri constante în controlul glicemiei, nivelul colesterolului și reducerea greutății corporale atunci când adulții cu prediabet, diabet de tip 1 sau tip 2 și-au crescut aportul de fibre sau de cereale integrale.

Autorul principal, profesorul Jim Mann, de la Departamentul de Medicină și director al Healthier Lives National Science Challenge, a fost implicat în cercetarea diabetului de peste 40 de ani și a condus primele studii controlate cu diete bogate în fibre în diabet în anii '70.