DEFICIENȚĂ DE FIER – Aspectul unghiilor poate trăda lipsa fierului din organism

Simptomele deficienței de fier sunt ușor vizibile. Aspectul unghiilor poate trăda această deficiență.

DEFICIENȚĂ DE FIER – Aspectul unghiilor poate trăda lipsa fierului din organism
Aspectul unghiilor poate trăda lipsa de fier

Fierul este necesar în organism pentru a forma mioglobina, o proteină din celulele musculare și este esențial pentru anumite enzime care determină reacțiile chimice ale organismului. În măduva osoasă, fierul este utilizat pentru a produce hemoglobina, substanța chimică care transportă oxigenul în interiorul globulelor roșii ale corpului.

Dacă nivelul fierului scade prea mult, aceasta produce anemie feriprivă. Când se întâmplă acest lucru, celulele roșii din sânge scad mai mult decât în ​​mod normal și conțin mai puțină hemoglobină.
Deficitul de fier poate apărea la sugari, adolescenți și femei însărcinate din cauza necesarului mare de fier asociate creșterii rapide a corpului. Deficitul de fier este deosebit de frecvent la femeile aflate în premenopauză, din cauza pierderii regulate de fier în timpul perioadelor menstruale.

Ce cauzează deficitul de fier

Deficitul de fier se poate întâmpla și din cauza uneia dintre următoarele:
O dietă inadecvată
Absorbție slabă a fierului rezultată din îndepărtarea chirurgicală a unei părți sau a întregului stomac sau intestin
Boala inflamatorie a intestinului
O tulburare intestinală numită sprue celiac
Pierderea cronică a sângelui care poate fi cauzată de perioade menstruale anormale, de sângerarea în urină (care este rară), sau în tractul gastro-intestinal (care este frecventă); donarea excesivă de sânge sau de o infestare cu paraziți.

Simptomele deficitului de fier

Deficiența ușoară a fierului nu provoacă simptome. Când carența de fier a progresat către anemie reală, pot exista oboseală, senzație de incapacitate de a respira, piele neobișnuit de palidă și o capacitate fizică scăzută.

Persoanele care au avut o deficiență severă de fier pentru o perioadă lungă de timp se plâng uneori de probleme la înghițire sau au dureri în gură sau limbă.

În unele cazuri, pot exista unghii neobișnuit de fragile sau o ondulare anormală și moliciune a unghiilor.

Cum poate fi prevenită

Puteți preveni deficiența de fier consumând o dietă bine echilibrată care include carne slabă, legume verzi, fasole, fructe și pâine integrală, potrivit specialiștilor de la Harvard Medical School. Femeile gravide și copiii în creștere sunt deosebit de sensibili la aportul insuficient de fier din dietă. Femeilor însărcinate li se recomandă de obicei să ia un supliment de fier.

Tratamentul deficienței de fier

Deficitul de fier este de obicei tratat cu tablete de fier, siropuri (pentru copii) sau injecții. Dacă carența de fier a fost cauzată de pierderea anormală a sângelui, trebuie să fie diagnosticată și tratată și cauza sângerării.
Adresați-vă medicului dumneavoastră ori de câte ori aveți oricare dintre simptomele anemiei cu deficit de fier. Dacă aveți sângerări anormale, cum ar fi sânge în scaun sau perioade menstruale excesive, adresați-vă imediat medicului.