DEPRESIA ȘI MENOPAUZA – Aproape 70% dintre femei sunt afectate

Depresia este frecvent întâlnită la femeile aflate la menopauză, afectând până la 70% dintre femeile care traversează această perioadă din viața lor.

DEPRESIA ȘI MENOPAUZA – Aproape 70% dintre femei sunt afectate
Depresia afectează femeile la menopauză

Un nou studiu confirmă prevalența ridicată a depresiei, dar indică și care sunt cei mai mari factori de risc pentru apariția depresiei la femeile aflate în postmenopauză, precum și orice legătură cu anxietatea și frica de moarte. Rezultatele studiului sunt publicate online în revista The North American Menopause Society (NAMS).

Odată cu scăderea producției de hormoni în timpul menopauzei, femeile sunt mai predispuse la o serie de probleme psihologice, inclusiv depresie, anxietate, iritabilitate, nervozitate, tristețe, neliniște, probleme de memorie, lipsa de încredere și concentrare și pierderea libidoului. În același timp, pe măsură ce femeile îmbătrânesc, frica de moarte devine mai accentuată. Depresia și anxietatea, care sunt cele mai frecvente probleme psihologice care apar în timpul tranziției menopauzei, cresc probabil această teamă.

Studiu în Turcia

În acest nou studiu din Turcia care a implicat 485 de femei turce aflate la menopauză cu vârste cuprinse între 35 și 78 de ani, cercetătorii au căutat să determine frecvența simptomelor depresive la femeile aflate în postmenopauză, variabilele care o afectează și nivelurile de anxietate și frică de moarte. Au evaluat apoi relația dintre toate aceste variabile și depresia postmenopauză. Ei au descoperit că depresia la femeile aflate în postmenopauză este o problemă comună și importantă de sănătate, dar necesită studii suplimentare. În acest studiu specific, 41% dintre participante au prezentat o formă de depresie, potrivit Medicalxpress.

În plus, cercetătorii au identificat acei factori de risc care au afectat cel mai mult depresia în postmenopauză. Acestea includ văduvia sau separarea de soț, consumul de alcool, orice istoric medical care necesită medicație continuă, prezența oricărei dizabilități fizice, boala psihică diagnosticată de medic și numărul mare de copii (peste patru copii în viață). Nu au confirmat însă nicio relație între depresie și frica de moarte, deși vârsta oarecum mai tânără a grupului de studiu ar fi putut influența această lipsă de asociere.

Rezultatele studiului apar în articolul „Depresia, anxietatea și frica de moarte la femeile aflate în postmenopauză”.