DEMISII - Schimbări în Consiliul Local Șomcuta Mare

Jocuri politice în Consiliul Local Șomcuta Mare.

DEMISII - Schimbări în Consiliul Local Șomcuta Mare

Doi consilieri locali din Șomcuta Mare și-au dat demisia zilele trecute. Cu toate că s-au făcut speculații pe această temă (cei doi fiind din același partid), gestul lor are la bază motive total diferite.

Sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021 au adus frământări în comunitatea șomcuteană. În ultimele zile din decembrie 2020, consilierii locali au votat, în unanimitate, un acord de principiu pentru acordarea unei suprafețe de trei hectare, pe care să fie amenajată o groapă de gunoi temporară. La următoarea ședință de Consiliu Local, în 11 ianuarie 2021, la presiunea localnicilor, primarul Gheorghe Buda a retras proiectul de hotărâre prin care se dezmembra suprafața de teren cu pricina. Apoi a comunicat: “Afirm cu fermitate că primarul și majoritatea consilierilor locali ai orașului Șomcuta Mare nu acceptă amplasarea, pe raza unității administrativ-teritoriale, a depozitului temporar de deșeuri. Nu am trântit „ușa în nas” celor din administrația județeană, am fost deschiși la propunerea venită din partea lor, însă amplasarea nu va fi acceptată.

Prin blocarea proiectului de hotărâre privind dezmembrarea și trecerea în domeniul privat a orașului a suprafeței de teren solicitate de către Consiliul Județean s-a spus „Stop” intenției de amplasare, la Șomcuta Mare, a depozitului temporar de deșeuri. Orice discuție pe această temă devine inutilă atât vreme cât primarul și majoritatea consilierilor locali se opun”.

#”S-a vrut o lovitură la mine, cu una dintre demisii!”

 Lucrurile nu s-au oprit, însă, aici. Bogdan Butean, cel care a condus ședința de Consiliu Local, membru PSD și-a dat demisia din forul legislativ, spunând că are remușcări și că nu se mai regăsește în acest for. “Eu chiar i-am sugerat să nu-și dea demisia”, spune primarul. De fapt, după spusele primarului, ceea ce se vede este doar vârful aisbergului. “S-a vrut o lovitură la mine, prin una din demisii (a lui Bogdan Butean – n.r.). El a așteptat să-l demit eu, ca să se victimizeze. Credea că demisia lui va fi urmată de altele, ceea ce nu s-a întâmplat. Eu m-am așteptat de la început (la jocuri politice – n.r.). de când a vrut să fie viceprimar”, spune Gheorghe Buda.

Cea de-a doua demisie, a lui Ionuț Buhai, era prevăzută. Ea a venit pe bază de incompatibilitate, Buhai fiind președintele clubului de fotbal Progresul Șomcuta Mare. “Ar fi fost incompatibil, urma să se voteze bugetul clubului. Până acum nu a fost nicio hotărâre legată de clubul de fotbal”, precizează primarul.

Joi s-a luat act de demisia celor doi, hotărârea lor a fost comunicată la judecătorie și urmează cooptarea următorilor două persoane de pe lista candidaților Coaliției pentru Maramureș (de fapt, PSD). Aceștia sunt Ioan Achim (din Hovrila) și Lucian Precup, reprezentantul satului Buteasa.