DECIZIE - Două zile de vot pentru parlamentare

Se apropie cu pași repezi alegerile parlamentare de la începutul lunii decembrie. Pregătirile sunt în toi, fie că vorbim de secțiile de votare din țară sau cele din afara țării.

DECIZIE - Două zile de vot pentru parlamentare

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă, la 16 noiembrie, propuneri pentru organizarea a 748 de secții de votare în străinătate. Astăzi, Autoritatea Electorală Permanentă a emis hotărârea de aprobare a acestei propuneri. Este foarte important de subliniat că alegerile au loc în două zile, sâmbătă și duminică, 5 și 6 decembrie. Este pentru prima oară când alegerile parlamentare în străinătate se derulează pe parcursul a două zile și mă bucur că această soluție a fost inclusă în legislație. Vreau să subliniez că propunerea de organizare a celor 748  peste 48 de secții de votare în străinătate este rezultatul consultării de către misiunile diplomatice și consulare a reprezentanților comunităților de cetățeni români în afara țării.

Iar în ceea ce priveşte numărul de secţii, vreau să remarc faptul că faţă de alegerile parlamentare anterioare din 2016, când au fost organizate 417 secţii, anul acesta am propus organizarea a 331 de secţii în plus. În Spania am propus 140 de secţii față de 53 în 2016, Italia 137 de secții față de 73 în 2016, Germania 61 de secții față de 15 în 2016, Marea Britanie 50 de secții față de 21 în 2016, Franța 48 de secții față de 16 în 2016, Statele Unite 36 de secții față de 31 în 2016 ș.a.md. După cum am informat deja public, nu vor fi înființate secții de votare în Malta, Nigeria, Venezuela şi Coreea de Nord din motive obiective. De asemenea, așa cum ați menționat, conform comunicărilor oficiale ale autorităților din statele de reședință, este posibil ca, în anumite situații, secțiile de votare să nu se înființeze din cauza condițiilor pandemice, așa cum este posibil să existe restricții în ceea ce privește circulația și întrunirile publice”,a spus Bogdan Aurescu.

H.D.