DE ZIUA NAȚIONALĂ - La mulți ani, dar stați acasă...

Anul acesta, toate marile evenimente s-au desfășurat diferit de cum eram obișnuiți. Noaptea de înviere a fost petrecută în curțile caselor sau la ferestrele apartamentelor, ascultând slujba, marile festivaluri ale tării au fost anulate (Untold, Neversea, Electric Castle), majoritatea ceremoniilor importante dintr-o familie au fost anulate sau reduse la câteva persoane.

DE ZIUA NAȚIONALĂ - La mulți ani, dar stați acasă...

Anul acesta, toate marile evenimente s-au desfășurat diferit de cum eram obișnuiți. Noaptea de înviere a fost petrecută în curțile caselor sau la ferestrele apartamentelor, ascultând slujba, marile festivaluri ale tării au fost anulate (Untold, Neversea, Electric Castle), majoritatea ceremoniilor importante dintr-o familie au fost anulate sau reduse la câteva persoane. De asemenea, se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă ale lunii decembrie, prima fiind Ziua națională.

1 Decembrie a însemnat, anual, parade și evenimente pentru celebrarea Zilei naționale. Anul acesta, autoritățile au anunțat că manifestările cu care am fost obișnuiți nu vor mai avea loc.

Ceremonia anuală de la Arcul de Triumf, care se desfășura cu participarea paradei militare, public și autorități, anul acesta va fi simplă și restrânsă, fără prea mult fast. Nici ceremonia de Ziua națională de la Alba Iulia nu va mai fi la fel anul acesta.

 Cum putem sărbători Ziua națională în casă?

Maramureșenii se întreabă cum poate fi sărbătorită Ziua națională în casă, un eveniment atât de important care se manifestă o dată pe an, de 1 decembrie.

„Anual, de 1 decembrie ies în centru, la ceremonia Zilei naționale. Sunt diverse manifestări care au loc, se adună autoritățile locale, grupuri de colindători, preotul, localnicii. Sunt evenimente mici care marchează această zi importantă pentru noi. 1 Decembrie e ziua României, e un eveniment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918. Un astfel de eveniment trebuie sărbătorit în public, împreună cu toți românii. Este o zi în care ne mândrim că suntem români, nu stăm în casă și privim evenimentul printr-un ecran”, spune Andela Sabău.

„De 1 Decembrie oamenii se unesc, nu se separă, nici nu se îndepărtează”, spune o băimăreancă.

„Părerea mea este că evenimentele din 1 decembrie ar putea să aibă loc. Fiind afară, într-un spațiu deschis, de ce nu putem participa la Ziua națională? Sunt măsuri luate de autorități și înțelese numai de ei. Se suspendă toate evenimentele importante ale anului, dar oamenii oricum nu stau în casă, nu respectă distanța așa cum autoritățile și-ar dori. Merg la cumpărături, se îmbulzesc prin supermarketuri, se înghesuie să plătească facturile, dar nu se poate participa la un eveniment important care marchează istoria României”, spune Andrada Rus.

Mădălina Blaj consideră că autoritățile își fac treaba și încearcă doar să ne protejeze fără nici o altă intenție rea, așa cum o iau unii.

V.R.