DE LUNA ACEASTA - Amenzi pentru agricultori!

Atenție sporită! Începând de luna aceasta se pot primi amenzi usturătoare.

DE LUNA ACEASTA - Amenzi pentru agricultori!

Pe pășuni aplicarea îngrășămintelor organice lichide și a îngrășămintelor minerale este interzisă încă începând cu 1 octombrie, precizează Garda de Mediu. Tot din această lună a fost interzisă și aplicarea îngrășămintelor solide pe terenuri arabile și pe pășuni.

Autoritățile precizează că îngrășămintele vor mai putea fi aplicate pe terenurile arabile de abia anul viitor, după 15 martie, dată la care se pot distribui și îngrășămintele organice solide, atât în câmp sau în grădini, cât și pe pășuni.

În toată această perioadă gunoiul de grajd trebuie depozitat pe platformele special destinate acestui scop. Platformele trebuie să aibă o capacitate suficientă de stocare, să aibă drumuri de acces și să nu fie amplasate pe terenuri situate în apropierea cursurilor de apă”, arată Garda de Mediu.

Nerespectarea perioadelor de interdicție a aplicării îngrășămintelor pot avea consecințe grave în ceea ce privește poluarea apelor din pânza freatică, precum și cele de suprafață! Pe deasupra, este sancționată și cu diminuarea sau chiar suspendarea subvențiilor APIA sau AFIR și, în unele cazuri, chiar cu amenzi uriașe.

 

C.S.