DE LA PRIMA ABATERE - Nedotarea cu noile case de marcat va fi sancționată

Companiile care nu-și înlocuiesc vechile case de marcat cu jurnal tipărit cu aparate cu jurnal electronic vor fi sancționate din prima, deoarece Guvernul a decis vineri, 2 decembrie, eliminarea contravenției de pe lista celor iertate la prima abatere.

DE LA PRIMA ABATERE - Nedotarea cu noile case de marcat va fi sancționată

În acest sens, vor apărea modificări la lista faptelor acoperite de legislația prevenirii. Astfel, cei care nu-și iau case noi de marcat vor risca o amendă între 8.000 și 10.000 de lei și suspendarea temporară a activității, precizează avocatnet.ro

 Măsura este inclusă într-un proiect de hotărâre a Guvernului care va modifica lista contravențiilor pentru care se aplică legislația prevenirii. Acesta a fost adoptat vineri, în sfârșit, după ce fusese publicat de trei ori în dezbatere publică în perioada 2019 - 2020.

Concret, nedotarea cu noile case de marcat cu jurnal electronic va fi sancționată de la prima abatere, după ce această faptă va dispărea de pe lista contravențiilor iertate la prima abatere. Includerea contravenției în legislația prevenirii a fost făcută în septembrie 2018, în plin proces de înlocuire a vechilor case de marcat.

Din explicațiile autorităților reiese că, deși acestea au evitat să sancționeze drastic companiile, achizițiile și instalările aparatelor cu jurnal electronic nu sunt făcute într-un ritm mai alert. Asta în contextul în care termenele oficiale pentru dotarea cu casele noi de marcat oricum au expirat de multă vreme și firmele ar fi trebuit să se grăbească, mai spun specialiștii de la avocatnet.ro

 Practic, 1 septembrie 2018 a fost termenul final de conformare pentru firmele mari și medii, în timp ce 1 noiembrie 2018 a fost termenul final de conformare pentru firmele mici. Totuși, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor, până acum s-au instalat puțin peste 550.000 de aparate de marcat cu jurnal electronic, dintr-un total estimat de 700.000 - 750.000.

Potrivit legislației în vigoare, amenzile pentru nerespectarea calendarului înlocuirii caselor de marcat sunt cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei, conform sursei citate.

Atenție! Proiectul de HG nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie publicat în Monitorul Oficial. 

C.S.

sursă foto: gds.ro