DE CE AU FOST ÎNCHISE ? – Piețele agroalimentare n-au respectat regulile

Duminică seara, prim-ministrul Ludovic Orban a vorbit despre piețele agroalimentare, susținând că în majoritatea țărilor europene ele nu există. El a motivat decizia închiderii piețelor de tip hală, închise, prin faptul că acestea nu respectă regulile.

DE CE AU FOST ÎNCHISE ? – Piețele agroalimentare n-au respectat regulile

Dumincă seara, prim-ministrul Ludovic Orban a vorbit despre piețele agroalimentare, susținând că în majoritatea țărilor europene ele nu există. El a motivat decizia închiderii piețelor de tip hală, închise, prin faptul că acestea nu respectă regulile.

„Sunt pieţe închise care nu pot fi deschise, sunt pieţe închise care au pereţi retractabili care pot fi deschise, sunt multe pieţe deschise şi în mod tradiţional la noi pieţele erau deschise. De 10-12 ani s-au închis pieţele, deşi unele pieţe au fost gândite raţional cu pereţi retractabili astfel încât în perioadele calde să existe circulaţia aerului. Am discutat cu primarii să găsească soluţii. Fie să deschidă pieţele cu pereţi retractabili, fie să organizeze spaţii de desfacere a mărfurilor pentru producătorii autohtoni în spaţiile din apropierea pieţelor închise, fie să organizeze pieţe volante. Există o tradiție a piețelor volante. Dealtfel, în majoritatea țărilor europene forma de piață este o formă temporară, sub forma piețelor volante care se organizează în week-end. Nu sunt piețe permanente cum există la noi. S-a făcut o întreagă campanie de către PSD că noi nu protejăm producătorii autohtoni. În toate discuţiile cu primarii le-am spus foarte clar că trebuie să se organizeze astfel încât toţi producătorii români care desfac marfa în pieţe să poată să o desfacă în continuare”, a afirmat Ludovic Orban la B1 TV.

De asemenea, premierul a vorbit despre decizia de închidere a piețelor agroalimentare care funcționează în spații închise, spunând că suntem într-un punct critic, iar oamenii trebuie să înțeleagă „am ajuns la 10.000 de îmbolnăviri pe zi”. „Fiecare om care se îmbolnăvește este supus unui risc, îi este pusă sănătatea în pericol, unora le este pusă viața în pericol. Aceste măsuri erau absolut necesare. Măsurile le-am luat ținând cont de evaluările care există, făcute de specialiști în sănătate publică privind principalele locuri unde se infectează oamenii, a spus premierul.

Premierul a subliniat că sistemul de închiriere a unei tarabe în piață, unde producătorii agricoli stau 10-12 ore să-și vândă marfa nu le folosește acestora, iar în noul exercițiu financiar 2021-2027, ajutoarele din agricultură vor fi canalizate spre sprijinirea fermierilor să ajungă în marile lanțuri de magazine.

El a mai adăugat că vor fi construite centre regionale, cu ajutorul asociațiilor fermierilor, care ar trebui să strângă marfa de la micii fermieri și să o livreze magazinelor și fiecare prefect să asigure spații deschise unde producătorii agricoli să aibă posibilitatea să-și vândă produsele agricole.