DE ANUL VIITOR - Cei care adoptă copii vor putea câștiga bani

Din martie 2021, pe lângă dreptul la banii de indemnizație pentru concediul de acomodare, cei care adoptă vor mai putea obține pe perioada concediului și alte sume de bani, inclusiv din activități independente.

DE ANUL VIITOR - Cei care adoptă copii vor putea câștiga bani

Așadar, legea a fost oficializată la sfârșitul lunii trecute, dar se va aplica abia din 26 martie 2021.

Cei care adoptă și beneficiază de concediul de acomodare și de indemnizația aferentă acestui concediu vor putea să obțină simultan și alte sume de bani pe perioada concediului. Chestiunea e prevăzută de Legea nr. 268/2020 (publicată în 26 noiembrie în Monitorul Oficial, dar ale cărei prevederi referitoare la cumularea veniturilor de mai sus se vor aplica abia din 26 martie 2021), conform avocatnet.ro

Concret, pe perioada concediului de acomodare (maximum un an), adoptatorul va avea dreptul să obțină, fără să-i fie afectat dreptul la indemnizația de acomodare, și sume de bani precum:

  •  - indemnizații în calitate de consilier local/județean, oricare ar fi nivelul lor;
  • - sume de bani acordate în baza legii, contractului individual/colectiv de muncă, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu (altele decât salariul, în principal);
  • - venituri impozabile rezultate din desfășurarea unei activități (alta decât cea suspendată ca urmare a intrării în concediul de acomodare), al căror nivel net nu depășește 6.250 de lei.

Cei care se vor afla în această din urmă situație vor fi obligați să anunțe aceste venituri la agenția teritorială, mai precizează specialiștii de la avocatnet.ro.

C.S.