DE ANUL VIITOR - Care va fi soarta salariului minim?

Anul 2021 aduce pentru mediul de afaceri multe noutăți importante.

DE ANUL VIITOR - Care va fi soarta salariului minim?

O serie de raportări care se fac, în premieră, din chiar primele luni ale anului, o schimbare de optică în domeniul caselor de marcat, dar și o listă foarte lungă de modificări fiscale ce afectează cam toți contribuabilii. Sub semnul întrebării stă însă, momentan, soarta salariului minim pe 2021. Știm cu siguranță însă că firmele și profesioniștii vor putea cere, în continuare, ajutorul statului pentru activitățile întrerupte, precizează avocatnet.ro.

  1. Sute de modificări fiscale.

Tot ce mai trebuie pentru ca două proiecte cu enorm de multe modificări legislative în codurile fiscale e semnătura președintelui statului pe cele două documente. Ca să amintim doar câteva dintre chestiunile ce se anunță a fi schimbate: un nou termen pentru declarația unică (cel din martie oricum nu a fost niciodată respectat), consolidarea fiscală la impozitul pe profit, completări la regimul fiscal la leasing, taxare diferită a indemnizațiilor de vacanță, noi tipuri de ajutoare netaxabile de la angajator, modificarea modului cum se face stabilirea rezidenței fiscale pentru firmele străine, schimbări la inspecțiile fiscale și controalele antifraudă, nulitate pentru actele fiscale întocmite cu nerespectarea legii, soluționarea contestațiilor fiscale de către Finanțe, nu de către Fisc, garantarea de către PFA-uri a datoriilor ce exced patrimoniului afacerii cu bunurile personale și multe altele.

  1. Subiectul caselor de marcat

Aici începem cu modificarea regimului de sancționare pentru cei care nu au înlocuit nici în al nouălea ceas vechile aparate. După o lungă păsuire, Guvernul a eliminat contravenția aferentă de pe lista celor iertate la prima abatere (mecanismul legii prevenirii) și contribuabilii vor fi sancționați, din 8 ianuarie, de la prima abatere. Ce înseamnă asta, mai exact? Că firmele care nu au înlocuit vechile aparate riscă, din prima, amenzi între 8.000 și 10.000 de lei, plus suspendarea activității.

  1. Salariul minim

La acest moment, dat fiind că avem un Guvern rămas fără premier (demisionar), dar și că trebuie să se instaleze unul nou ca urmare a alegerilor parlamentare, nu putem spune cu siguranță dacă la 1 ianuarie vom avea un nou salariu minim sau nu. Acum o lună însă, pe surse, redacția avocatnet.ro a analizat un document cu scenariile luate în calcul de actualul Executiv pentru salariul minim pe 2021. Mai exact, erau luate în calcul două scenarii de majorare, care ar aduce salariul minim mai aproape de valoarea celui pentru studii superioare în vigoare anul acesta: ambele țin cont de inflație și de creșterea productivității muncii, niciunul însă de valoarea coșului de consum, așa cum prevede o lege publicată anul acesta.

  1. Se acordă, în continuare, ajutoare de stat pe fondul epidemiei

Potrivit OUG nr. 211/2020, se acordă până la 30 iunie 2021, subvenția pentru șomaj tehnic și indemnizația pentru profesioniștii cu activitatea oprită. Kurzarbeit, de asemenea, va începe cel mai probabil să dea roade pentru firmele care aplică mecanismul abia de anul viitor (avem o lege cu condiții noi de acordare a indemnizației, precum și o nouă procedură de obținere). În orice caz, sprijinul e programat și el să se acorde până la finele lui iunie anul viitor.

C. S.

sursă foto: startupcafe