DE ANUL VIITOR - Orice tranzacție cu deșeuri din Maramureș va fi supravegheată

Din 15 ianuarie 2021, toți operatorii din piața de ambalaje vor fi sub lupa SIADT- Sistemul Informatic de Urmărire a Trasabilității Deșeurilor din Ambalaje: de la OIREP-uri, la colectori și până la reciclatori. Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

DE ANUL VIITOR - Orice tranzacție cu deșeuri din Maramureș va fi supravegheată

„Așa cum piața lemnului avea nevoie de monitorizarea a tot ceea ce se întâmplă din pădure până în depozite, așa și piața deșeurilor avea nevoie de digitalizarea și urmărirea 24 de ore din 24 a oricărei operațiuni care implică deșeurile de ambalaje, iar acest lucru va fi posibil datorită SIADT”, a spus Fechet.

Și în Maramureș sunt mari probleme cu deșeurile. SMID-ul nu funcționează, colectarea selectivă se face cum se face, reciclarea, la fel și ea. Gunoaiele se aruncă încă pe malurile apelor, prin păduri, pe văi. Controale se fac și se dau amenzi acolo unde sunt identificate probleme.

„Noi ce am verificat pană acum, legat de deșeuri, a fost numai pe localitățile din județ, nu agenți economici. Problemele apar la deșeurile valorificabile, acolo sunt de regulă necunoscute. Probabil că vom avea anul viitor un control pe tema asta. Acum suntem toți prinși cu COVID-ul ăsta și ne ferim fiecare cum putem. Merge greoi, pană primim actele cerute pe email, fax”, ne-a spus Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș.

Oficialii Ministerului Mediului spun că odată cu implementarea acestui sistem se va face trecerea de la o piață care astăzi (în anumite cazuri) se închide doar pe cifre, la una care se va închide pe cantități reale de deșeuri.Autoritățile de mediu speră ca de anul viitor să dispară situațiile în care colectarea sau reciclarea se realizau doar pe hârtie.

Acest sistem vine cu o serie de noutăți. Actorii din piață vor fi obligați inclusiv la proba existenței deșeurilor care fac obiectul tranzacției: înainte de orice tranzacție, sistemul obligă la încărcarea în aplicație a două fotografii cu încărcătura de deșeuri și patru fotografii cu mijlocul de transport. Apoi, punctul de încărcare a deșeurilor va fi monitorizat prin GPS.

„În momentul în care datele din SIADT ne semnalează că datele între doi sau mai mulți actori implicați în același contract diferă – putem bloca pe loc această tranzacție și putem trimite echipe de control care să verifice suspiciunea care apare în sistem”, a explicat secretarul de stat. Scopul creării SIADT este acela de creștere a cantităților de deșeuri reciclate în mod real în România, precum și la scoaterea din joc a celor care nu dețin licențe de operare.

„Piața neagră a deșeurilor din țară trebuie să dispară. Trebuie să încetăm să mimăm reciclarea și să o impulsionăm la maximum, chiar și în al 12-lea ceas. România are ținte asumate și drumul nu poate fi decât unul singur: să trecem de la țara depozitării la cea a reciclării”, a spus Mircea Fechet.

“Nu e o idée rea, pentru că deșeurile aduc bani unora. Nu e ușor să lucrezi cu ele, dar poți face bani serioși dacă vrei. Colectarea la noi nu se face, vedem zilnic containere pline cu fel de fel de deșeuri. Unde ajung gunoaiele, numai operatorul știe. E normal să se verifice dacă ceea ce scrie în hartii e și real, sau ne dăm mari numai că am colectat atat și de fapt gunoaiele sunt aruncate știe unde”, concluzionează băimăreanul Raul B.