POSTUL CRĂCIUNULUI - Cum postim în vreme de pandemie

Alimentația de post poate fi binevenită pentru organism. În același timp însă, este important să alegem produsele cele mai sănătoase și, preferabil, mâncarea gătită în casă.

POSTUL CRĂCIUNULUI - Cum postim în vreme de pandemie

Postul Crăciunului în vreme de pandemie nu diferă față de anii trecuți. Medicii spun că putem ține post, dar că trebui să avem o alimentație sănătoasă în primul rând. Asta înseamnă mâncare gătită și evitarea produselor din comerț, multe din ele pline de aditivi.

“Lumea ar trebui să consume varză, cartofi, fasole la care mai adaugă pâine, uneori de casă, mai ales la țară. Maramureșenii din mediul rural de obicei consumă ce au prin gospodărie, iar produsele lor sunt mai ecologice. În cazul orășenilor poate este mai greu să aleagă produse de calitate, pentru că în supermarket-uri este plin de produse de post, dar trebuie să fim foarte atenți ce conțin. Aș recomanda tot produsele din piață sau de la producătorii locali”, a declarat dr. Gheorghe Lascu, președintele Asociației Medicilor de Familie Maramureș. Acesta a precizat că soia, ciupercile sau peștele sunt înlocuitori ideali pentru carne, în perioada postului.

Ca în fiecare an, medicii nu prea recomandă postul persoanelor care au probleme de sănătate. ”Postul trebuie gestionat cu mare grijă de bolnavii cronici. O mare parte din produsele de post sunt cu tot felul de chimicale și sunt foarte sărate și nu sunt indicate hipertensivilor și cardiacilor. Regimul vegetarian nu a îmbolnăvit pe nimeni, dacă este ținut o perioadă scurtă. Dar este nevoie și de proteine din carne. Proteine doar din cereale, legume și fructe nu sunt suficiente”, a explicat dr. Gheorghe Lascu. 

A.H.