CRIZE BILIARE: De ce se blochează căile biliare. Simptomele care te trimit la medic

Crizele biliare sunt frecvente și, de multe ori, acestea sunt produse din cauza faptului că se blochează canalul biliar.

CRIZE BILIARE: De ce se blochează căile biliare. Simptomele care te trimit la medic
Încheieturile pot fi dureroase Foto: pexels.com

Crizele biliare apar, de multe ori, atunci când canalul biliar se blochează. Bila se produce în ficat, iar vezica biliară stochează bila până după ce mâncăm, apoi eliberează bilă în intestinul subțire pentru a ajuta la digestia alimentelor. Bila conține un amestec de produse precum bilirubina, colesterolul și acizii și sărurile biliare.

Canalele biliare sunt „conducte” de drenaj care transportă bila de la ficat la vezica biliară și de la vezica biliară la intestinul subțire.
O varietate de boli pot afecta căile biliare. Toate blochează căile biliare într-un fel, motiv pentru care diferitele boli provoacă simptome similare.

Simptomele unui canal biliar blocat includ:

Îngălbenirea pielii (icter) sau a ochilor, de la acumularea unui produs rezidual numit bilirubină
Mâncărime (nu se limitează la o zonă; poate fi mai gravă noaptea sau pe timp cald)
Urină maro deschis
Oboseală
Pierdere în greutate
Febra sau transpirațiile nocturne
Dureri abdominale, deosebit de frecvente pe partea dreaptă sub cutia toracică
Scaune grase sau argiloase
Scăderea poftei de mâncare

Cele mai frecvente afecțiuni care blochează căile biliare:

Calculii biliari sunt cea mai frecventă cauză a căilor biliare blocate. Pietrele se formează de obicei în interiorul vezicii biliare și pot bloca conducta biliară comună, conducta de scurgere de la baza ficatului. Dacă conducta rămâne blocată, bilirubina se retrage și intră în fluxul sanguin. Dacă bacteriile de deasupra blocajului se acumulează și se întorc în ficat, aceasta poate provoca o infecție severă numită colangită ascendentă. Dacă o piatră biliară se oprește între vezica biliară și conducta biliară comună, poate apărea o infecție numită colecistită, arată specialiștii de la Harvard Medical School.
Cauzele mai puțin frecvente ale blocajelor includ cancerele căilor biliare (colangiocarcinoamele) și stricturile (cicatrici care îngustează conductele după infecție, intervenție chirurgicală sau inflamație).

Alte boli ale căilor biliare sunt mai puțin frecvente și includ colangită sclerozantă primară și ciroză biliară primară. Diagnosticate în mod obișnuit la mijlocul maturității, aceste afecțiuni creează o inflamație continuă în pereții căilor biliare, care pot îngusta și cicatriza pereții.

Colangita sclerozantă primară este mai frecventă la persoanele cu boală inflamatorie intestinală (colită ulcerativă sau boala Crohn).

Ciroza biliară primară este mai frecventă la femei. Este uneori asociat cu boli autoimune, cum ar fi sindromul Sjögren, tiroidita, sclerodermia sau artrita reumatoidă.

Atrezia biliară este o formă rară de blocare a căilor biliare care apare la unii sugari la două săptămâni până la șase săptămâni după naștere, moment în care conductele biliare nu și-au finalizat în mod normal dezvoltarea.
Afecțiunile cronice ale colangitei sclerozante primare, ale cirozei biliare primare și ale atreziei biliare pot duce la inflamații și cicatrici ale ficatului, o afecțiune cunoscută sub numele de ciroză.

Alte simptome ale afecțiunilor căilor biliare

Simptomele unui canal biliar blocat pot fi bruste și severe (de exemplu, atunci când o piatră biliară blochează întregul sistem de drenare dintr-o dată) sau pot apărea încet mulți ani după ce a început inflamația canalului biliar. Bolile căilor biliare cauzează adesea simptome legate de retragerea produselor hepatice și pătrunderea lor în sânge. Alte simptome rezultă din eșecul căilor biliare de a elibera anumite sucuri digestive (săruri biliare) în intestine, prevenind absorbția unor grăsimi și vitamine.


Simptomele cirozei biliare primare și ale colangitei sclerozante primare sunt boli de lungă durată. Se pot agrava în mod constant și pot duce la ciroză și insuficiență hepatică după ani de daune. Când se dezvoltă insuficiența hepatică, un transplant hepatic poate îmbunătăți supraviețuirea. Cu toate acestea, colangita sclerozantă primară și ciroza biliară primară pot reveni după transplant.