CRISTIAN BALAJ - Colțescu a greșit folosind o expresie nefericită

Cristian Balaj, fost arbitru FIFA, și-a exprimat opinia în scandalul de rasism în care a fost implicat arbitrul Sebastian Colțescu.

CRISTIAN BALAJ - Colțescu a greșit folosind o expresie nefericită

Sebastian Colțescu este în centrul unui imens scandal de rasism produs aseară la partida PSG - Istanbul Bașakșehir, din grupele Champions League. Colțescu, care a fost arbitru de rezervă la acest meci, a fost acuzat că a folosit cuvântul ”negru” atunci când i-a cerut centralului Ovidiu Hațegan să-l elimine pe Pierre Webo, membru în staff-ul echipei din Istanbul.

Partida a fost întreruptă în minutul 14, în urma protestelor jucătorilor turci la adresa lui Sebastian Colțescu, și va fi reluată azi, dar cu o altă brigadă de arbitri.

Cristian Balaj, fost arbitru FIFA și actual președinte al Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), a comentat evenimentul în care a fost implicat Sebastian Colțescu

"Situaţia putea fi foarte uşor evitată folosindu-se un alt mod de exprimare din partea brigăzii de arbitri. Mai ales că termenul <<negru>>' din limba română se aseamănă foarte mult cu unul din limba engleză care are o cu totul şi cu totul altă conotaţie (n.r. - negro). Limba română e o limbă latină, asemănătoare cu limba franceză. Având în vedere că în Franţa se foloseşte expresia <<le joueur noir>> în presă şi nu numai, iar <<'noir>> e scris cu majusculă pentru a se arăta respectul cuvenit pentru tot ce înseamnă istorie şi aşa mai departe, putem lua în discuţie şi să acceptăm că în exprimarea nefericită (n.r. - a lui Sebastian Colţescu) nu a existat acel sens peiorativ pe care cei care nu cunosc limba română nu îl pot înţelege. Sebastian Colţescu a greşit din punctul meu de vedere. Trebuia să fie atent şi să aibă o altă formă de exprimare pentru a nu crea acea confuzie care a dus la această escaladare şi exagerare a ceea ce s-a întâmplat", a declarat Cristian Balaj, pentru Agerpres.

"Aseară a fost folosită o expresie în limba română, iar din punctul meu de vedere situaţia ar trebui lămurită. Trebuie spus că o expresie permisă în limba franceză ar trebui permisă şi în limba română. Să înţeleg că dacă aseară era un arbitru francez şi ar fi spus <<joueur noir>> el nu ar fi fost sancţionat, dar dacă spui <<jucătorul negru>> atunci românul trebuie să fie sancţionat? Dacă persoanele de culoare se simt lezate, e important să le cerem scuze şi să le explicăm că nu suntem un popor care practică forme de rasism şi ar fi incorect să ni se pună o asemenea ştampilă", a adăugat Cristian Balaj.

M. S.