COVID- Pot alege ce vaccin primesc?

Trei vaccinuri anti-COVID au generat diverse incertitudini în rândul omenirii. Care vaccin este mai eficient? Ne va proteja un timp îndelungat împotriva virusului? sunt doar câteva întrebări la care dr. Michelle Roberts a oferit un răspuns în cadrul emisiunii BBC ONE

COVID-  Pot alege ce vaccin primesc?

Vaccinul Oxford este mai sigur decât vaccinurile Pfizer și Moderna?

Dr. Roberts: Aceste trei vaccinuri Covid diferite par a fi sigure și eficiente în studii. Depinde de autoritățile de reglementare să verifice datele și să decidă dacă aprobă vaccinarea pe scară largă.

Vaccinul Oxford se bazează pe o metodă mai tradițională de fabricare a vaccinurilor decât cele Pfizer și Moderna. Acesta folosește un virus rece, inofensiv, pentru a transporta informațiile genetice despre Covid în corp, astfel încât sistemul imunitar să răspundă. Echipa Oxford a folosit deja această tehnologie pentru a face vaccinuri pentru alte boli, inclusiv gripa.

În comparație, vaccinurile Pfizer și Moderna utilizează o metodă nouă pentru fabricarea unui vaccin. Acestea conțin o cantitate mică de cod genetic, realizat în laborator, pentru a se potrivi cu proteina spike de pe suprafața virusului pandemic. Acest lucru nu modifică însă genetica celulelor umane, ci declanșează sistemul imunitar pentru a produce anticorpi care pot lupta împotriva virusului Covid.

Voi putea alege ce vaccin primesc?

Dr. Roberts: Primul pas este aprobarea unui vaccin. Dacă mai mult de unul primește undă verde de la autoritățile de reglementare, atunci prioritatea va fi de a oferi doze persoanelor care au cel mai mult nevoie de ea, cât mai repede posibil. Acești pași vor determina ce vaccinuri sunt disponibile mai întâi și pot fi oferite pacienților. Este puțin probabil ca oamenii să poată alege.

De ce trebuie să luăm vaccinul Oxford dacă nu este 100% eficient?

Dr.Roberts: Niciun vaccin nu este 100% eficient pentru toată lumea.

Procentul de 70% este încă foarte bun, în special pentru o boală gravă, precum Covid-19. Autoritățile de reglementare americane au spus că vor accepta 50% protecție ca fiind demn de urmărit pentru Covid. Vaccinurile antigripale sunt eficiente între 40% și 60%.

Dacă o persoană care primește vaccinul Oxford se încadrează în grupul de 30% (non-eficiență), de unde va ști că nu a funcționat pentru el?

Dr. Roberts: Când alegeți orice tip de vaccin, nu există nicio garanție că vă va oferi o protecție completă. Dar, cu un vaccin care s-a dovedit a fi cu 70% sau mai eficient, există șanse mari să obțineți cel puțin o protecție. Încurajator, niciunul dintre cei 11.000 care au primit vaccinul nu a avut nevoie de tratament spitalicesc pentru Covid-19, chiar dacă o minoritate dintre ei a prins încă virusul.

B.N