COVID - Cum influențează fumatul gravitatea bolii

Cu ocazia Zilei Naționale fără Tutun, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș atrag atenția asupra faptului că fumatul influențează gravitatea bolii.

COVID - Cum influențează fumatul gravitatea bolii

În fiecare an,  în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun”care are scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politici în legătură cu enorma povară socială (boli/dizabilități/decese premature) generată de consumul de tutun,ca punct de plecare pentru inițierea de  modificări comportamentale și măsuri legislative adecvate.

 ”Anul acesta, campania se desfășoară pe toat[ durata lunii noiembrie într-un cadru nou, generat de pandemia COVID-19. Datele cumulate până în prezent sugerează că fumatul/vaping-ulse asociază cu o severitate crescută a bolii. 

În România se înregistrează o prevalență semnificativă a consumului de tutun, peste 5 milioane şi jumătate de fumători.Studiul GATS România 2018 a arătat că PREVALENȚA CONSUMULUI DE TUTUN ÎN ROMÂNIA ESTE DE 30,7%. Mai mult de 4 din 10 români în vârstă de cel puțin 15 ani fumează 20 sau mai multe țigări pe ziși 3,4% (203.000) din populaţia adultă a României utilizează curent țigări electronice. Consumul produselor noi de tutun (produsele cu tutun care se încălzeşte şi al ţigărilor electronice se conturează ca o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, mai ales în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate al acestor produse (efecte hepatolitice observate în studii experimentale pentru produsele cu tutun care se încălzeşte, respectiv pneumonia de tip chimic pentru ENDS)”, arată DSP Maramureș, într-un comunicat de presă.

A.H.