COVID-19 - Vaccinul care a imunizat deja copiii

Explicația pentru care copiii par să nu fie afectați de noul coronavirus este una simplă: un alt vaccin îi protejează.

COVID-19 - Vaccinul care a imunizat deja copiii

Un nou studiu oferă o posibilă explicație a faptului că noul coronavirus nu afectează copiii, și dacă o face, micuții au forme ușoare ale bolii. Conform unui studiu realizat Universitatea Complutense din Madrid şi publicat în revista Frontiers in Immunology, vaccinul împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive (DTP), care este administrat copiilor la două luni de la naătere, poate genera o imunitate încrucişată care ar fi capabilă să asigure o protecţie împotriva SARS-CoV-2, relatează Agerpres. Studiul a fost realizat în prima perioadă de izolare prin care au trecut spaniolii și a vrut să arate care sunt diferențele între copii și aduți.

Articolul, semnat de imunologul Pedro Reche, identifică "existenţa unei imunităţi încrucişate extinse" între virusul SARS-CoV-2 şi antigenii prezenţi în vaccinul DTP. Imunitatea aceasta permite de fapt declanșarea reacţiilor protectoare împotriva coronavirusului care provoacă COVID-19, prin activarea limfocitelor T CD8 şi T CD4, dar şi a limfocitelor B, la persoanele vaccinate.

Pedro Reche arată că, de obicei, copiii sunt cei mai vulnerabili  cand este vorba de un nou virus, lucru care în acest caz nu este valabil. Vaccinul DTP se administrează de mai multe ori copiilor, cu un rapel la vârsta de 4-6 ani şi o doză mai scăzută de antigen la vârsta de 9-14 ani, pentru a putea induce o memorie imunitară puternică şi cu o reactivitate încrucişată la virusuri.

Această imunitate scade de-a lungul timpului, iar severitatea cu care atacă SARS-CoV-2 creşte odată cu vârsta pacienţilor, bătrânii fiind cel mai grav afectaţi. Sistemul imunitar, în general, nu recunoaşte în mod global patogenii sau vaccinurile, ci recunoaşte mici fragmente de antigeni (epitopi). 

În cadrul studiului au fost analizate și celelalte vaccinuri pediatrice, precum cel împotriva hepatitei B, a varicelei, pojarului, vaccinul ROR. Cele mai mari similarităţi s-au dovedit a fi în cazul vaccinului DTP.

”Cercetătorul spaniol este de părere ca utilizarea acestui vaccin sau a unuia dintre derivatele sale cu sarcină mai slabă de antigen ar putea fi folosită asupra populaţiei generale pentru a potenţa astfel răspunsul imunitar împotriva SARS-CoV-2”, relatează Agerpres.