COVID-19, VACCINARE: Cine sunt cei care vor fi imunizați cu prioritate

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, a prezentat etapele vaccinării împotriva noului coronavirus.

COVID-19, VACCINARE: Cine sunt cei care vor fi imunizați cu prioritate
Cadrele medicale vor fi vaccinate cu prioritate

Odată ce vaccinul va fi aprobat, aproximativ un milion de doze este așteptat să ajungă în România, unde se vor vaccina cu prioritate personalul medical. Vor exista trei etape de vaccinare, a precizat în cadrul unei conferințe de presă Valeriu Gheorghiță.

„Așa cum a fost recomandat la nivelul Uniunii Europene și de către OMS, a fost elaborat un cadru strategic de organizare a activităților de vaccinare împotriva COVID-19, cadru strategic care a stat la baza elaborării strategiei naționale de vaccinare în România, motiv pentru care strategia din România este perfect compatibilă cu toate recomandările de la nivelul Uniunii Europene și OMS și Centrul de Control al Bolilor. Din acest punct de vedere, fiecare țară și-a dezvoltat propria stratrgie de vaccinare”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

El a mai precizat că această campanie de vaccinare, care va începe imediat ce primul vaccin va primi aprobarea, se va derula în trei etape. „Prima etapă - care este destinată tuturor lucrătorilor din sistemul medical, atât public de stat, cât şi privat, tuturor lucrătorilor din domeniul asistenţei medico-sociale.

Etapa a doua este cea destinată persoanelor la risc să dezvolte forme severe, persoanelor vulnerabile şi anume persoane cu vârsta peste 65 de ani, respectiv persoanele cunoscute cu boli cronice, indiferent de vârsta acestora.

Ultima etapă a vaccinării va fi cea adresată populaţiei generale. De asemenea, în etapa a doua, cea care se referă la populaţia la risc, sunt incluse persoanele care deservesc activităţi esenţiale din infrastructura critică a statului”, a spus Valeriu Gheorghiţă în cadrul conferinței de presă.

Vaccinarea se va face în baza unei programări, care se va face într-o platformă unică, aflată încă în fază de dezvoltare. Platforma va avea toate centrele de vaccinare de la nivelul fiecărui județ, iar aici, persoanele se vor putea programa electronic, telefonic sau prin intermediul medicului de familie.