COVID-19 - Maramureșenii întorc spatele bolnavilor

Prea puțini maramureșeni vindecați de Covid-19 ajung să doneze plasmă convalescentă în Maramureș. În aproximativ șase luni de zile, la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Maramureș s-au prezentat aproape 50 de donatori și nu toți au fost din județul nostru.

COVID-19 - Maramureșenii întorc spatele bolnavilor

 Din păcate, asta nu înseamnă că plasma recoltată de la aceste persoane a putut fi folosită pentru a ajuta bolnavii în stare critică.

“Aproape 50 de maramureșeni vindecați de COVID-19 au donat plasmă convalescentă prin Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș, înțelegând astfel că prin donarea de plasmă pot salva viețile altor persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2. Până la 31 octombrie 2020 s-au efectuat aproape 50 de astfel de proceduri, ceea ce denotă o preocupare timidă a maramureșenilor pentru donarea de plasmă convalescentă. Mai mult, în urma analizelor amănunțite, rezultatele testărilor efectuate pentru detecția anticorpilor anti-SARS-CoV-2 și anti-HLA au infirmat eligibilitatea plasmei recoltate prin procedura de plasmafereză de la 20 pacienți vindecați, nefiind conformă pentru distribuție și administrare monitorizată la pacienții COVID-19 aflați în stare critică, datorită absenței anticorpilor sau datorită unui titru al anticorpilor neutralizanți anti-SARS-CoV-2 mai mic de 1/80”, precizează Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș.

O rază de speranță vine din partea donatorilor cu plasmă eligibilă, care vin să doneze de mai multe ori, ceea ce s-a întâmplat și în Maramureș. Avem mai multe exemple de maramureșeni cu suflet mare, care au revenit la donare. Județul nostru se poate lăuda și cu un donator care a venit de patru ori să doneze plasmă convalescentă. Cu toate acestea, la felul în care numărul bolanvilor crește văzând cu ochii de la o zi la alta și numărul donatorilor ar trebui să țină pasul, ceea ce nu se întâmplă.

“Această situație denotă că e în continuare necesară implicarea activă a populației vindecate de Covid-19 din Maramureș pentru donarea de plasmă în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină. În contextul creșterii numărului de persoane infectate, a solicitărilor de plasmă convalescentă și alte componente sanguine și ținând cont de numărul scăzut de donatori la nivelul județului, Consiliul Județean Maramureș face un apel de suflet către persoanele vindecate pentru a se implica în donarea de plasmă convalescentă, deoarece aceasta poate salva vieți, poate chiar viețile unor persoane apropiate”, mai arată Biroul de presă al CJ Maramureș.

A.H.