COVID-19 - Haos cu concediile medicale în Maramureș

Medicii de familie din Maramureș spun că nu pot elibera concediile medicale pentru pacienții confrmați cu noul coronavirus, pentru că nu primesc la timp documentele necesare de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș.

COVID-19 - Haos cu concediile medicale în Maramureș

Medicii de familie din Maramureș susțin că se confruntă cu situații în care sunt anunțați de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș cu foarte mare întarziere, în unele cazuri, că au pacienți confirmați cu COVID-19. De cele mai multe ori, pacienții sunt cei care își anunță primii medicii de familie și nu autoritățile. Din această cauză, și documentele necesare pentru eliberarea concediilor medicale ajung după ce pacienții au ieșit din izolare.

”Am avut caz de pacient care a fost depistat pozitiv și m-a suat DSP-ul la o săptămană distanță. Eu țin legătura cu pacienții și am aflat de la pacient că este pozitiv, dar dacă nu mă suna el, eu nu aveam de unde să știu și cine se ocupa de pacientul respectiv? Sau am cazuri în care nu pot da concediul medical, deși pacientul a ieșit din izolare, pentru că nu am primit documentele de la DSP Maramureș. Eu cred că cei de la DSP sunt depășiți de situație. Sunt foarte mulți pacienți, eu am avut deja peste 50 de pacienți confirmați cu COVID pana acum”, a mărturisit un medic de familie, sub protecția anonimatului. 

Deoarece și guvernanții sunt conștienți de o parte din aceste neajunsuri, a fost emisă o ordonanță de urgență, publicată în Monitorul Oficial în data de 7 decembrie, care permite medicilor de familie să emită concediile medicale celor izolați la domiciliu și dacă a expirat termenul legal. 

Cu foarte mare întârziere s-a publicat astăzi în Monitorul Oficial text Ordonanței de Urgență a Guvernului care permite emiterea concediilor medicale pentru persoanele izolate din cauza COVID-19 care nu au primit în timp util deciziile de izolare eliberate de DSP. De astăzi, 7 decembrie, timp de 30 de zile, medicii de familie pot elibera retroactiv concediile de izolare chiar dacă deciziile au fost emise de DSP după termenul legal”, arată Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

A.H.