COVID-19 – Cât durează imunitatea, după ce te-ai vindecat

Imunitatea dobândită după vindecare a creat discuții în contradictoriu, mai ales după ce unele persoane s-au reinfectat. Cercetătorii au analizat probele de sânge ale unor pacienți vindecați de COVID-19 pentru a stabili cât poate dura imunitatea.

COVID-19 – Cât durează imunitatea, după ce te-ai vindecat
Imunitatea ar putea dura și ani de zile

Imunitatea la COVID-19, după ce ai trecut prin boală poate dura luni, ani sau chiar decenii, potrivit unui nou studiu, citează The New York Times. Este cel mai cuprinzător și mai îndelungat studiu al memoriei imune la coronavirus până în prezent.

Studiul arată că la opt luni de la infecție, majoritatea persoanelor care și-au revenit după COVID-19 au încă suficiente celule imune pentru a evita coronavirusul și a preveni boala. O rată lentă de declin pe termen scurt sugerează, din fericire, că aceste celule pot persista în organism pentru o perioadă foarte, foarte lungă de timp.

„Această cantitate de memorie ar împiedica probabil marea majoritate a oamenilor să ajungă să fie internați, să facă varianta severă a bolii, timp de mulți ani”, a spus dr Shane Crotty, un virolog de la Institutul de Imunologie La Jolla, care a condus noul studiu.

Pentru acest studiu au fost recrutate 185 de persoane cu COVID-19. Subiecții (43% bărbați, 57% femei) au reprezentat o serie de cazuri asimptomatice, ușoare, moderate și severe de COVID-19 și au fost recrutați de pe mai multe site-uri din Statele Unite. Majoritatea subiecților provin din California sau New York. Majoritatea subiecților au prezentat un caz ușor de COVID-19, care nu necesită spitalizare. 92% dintre subiecți nu au fost niciodată spitalizați pentru COVID-19; 7% dintre subiecții care au fost spitalizați. Vârstele subiecților au variat de la 19 la 81 de ani, iar cei mai mulți dintre ei au furnizat o probă de sânge la un moment dat, între 6 zile și 240 de zile de la debut post-simptom, iar 41 dintre pacienți au dat probe la mai mult de șase luni.