COVID-19 – Care este cel mai eficient vaccin împotriva virusului?

Vaccinul COVID-19, dezvoltat de Universitatea din Oxford, este extrem de eficient în stoparea primelor simptome generate de virus.

COVID-19 –  Care este cel mai eficient vaccin împotriva virusului?

Primele date intermediare prezintă o eficiență de 70%, dar cercetătorii spun că cifra ar putea ajunge la 90% prin modificarea dozei. Concluziile vin în urma efectuării unui studiu la scară largă și conform BBC reprezintă atât un triumf cât și o dezamăgire după ce vaccinurile de la Pfizer și Moderna au arătat o eficacitate de 95%.

Cu toate acestea, vaccinul Oxford este mult mai accesibil și mai ușor de depozitat, ceea ce înseamnă că poate ajunge ușor în fiecare colț al lumii. În această situație, vaccinul va juca un rol semnificativ în combaterea pandemiei, dacă este aprobat pentru utilizare de către autoritățile de reglementare.

„Anunțul de astăzi ne duce cu un pas mai aproape de momentul în care putem folosi vaccinurile pentru a pune capăt devastării cauzate de virus”, a declarat şefa echipei de dezvoltare a vaccinului, prof. Sarah Gilbert.

Când vom primi vaccinul?

În Marea Britanie există patru milioane de doze de vaccin Oxford gata de utilizare. Nimic nu se poate întâmpla până când vaccinul nu va fi aprobat de autoritățile de reglementare care vor evalua siguranța, eficacitatea vaccinului și dacă acesta este fabricat la standarde ridicate. Acest proces se va întâmpla în următoarele săptămâni.

De asemenea, nu este clar cine va primi acest vaccin sau celelalte vaccinuri pe care guvernul le-a ordonat. Cu toate acestea, Marea Britanie se pregătește să apese butonul „go” pe o campanie de imunizare în masă fără precedent, care vor reduce programele anuale de vaccinare împotriva gripei sau pentru copii.

Cum funcționează?

Vaccinul folosește o abordare complet diferită față de vaccinurile de la Pfizer și Moderna. A fost modificat pentru a opri provocarea unei infecții la oameni.

Prof. Peter Horby, de la Universitatea din Oxford,a declarat pentru BBC:

"Aceasta este o veste foarte binevenită, putem vedea clar sfârșitul tunelului acum. Nu au existat spitalizări Covid sau decese la persoanele care au primit vaccinul Oxford. Are un mare potențial de a fi livrat pe tot globul, obținând beneficii imense pentru sănătatea publică”, a spus prof. Horby.

B.N