COVID-19 - Anticorpii prezenți și după 6 luni de la infecție

Un studiu finlandez arată că persoanele care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au anticorpi și după 6 luni de la contactarea virusului.

COVID-19 - Anticorpii prezenți și după 6 luni de la infecție

Un studiu finlandez publicat vineri sugerează că marea majoritate a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 au anticorpi în organism chiar şi la şase luni după infectare, nivelul în anticorpi fiind cu atât mai ridicat cu cât forma bolii COVID-19 este mai gravă, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Cercetarea a fost realizată de Institutul naţional de sănătate şi asistenţă socială din Finlanda (National Institute for Health and Welfare - THL), iar în cadrul său au fost investigați 867 de pacienți testaţi pozitiv pentru COVID-19 în primăvară. Studiul arată că 792 dintre ei (91,3%) încă aveau anticorpi neutralizanţi în sânge la cel puţin şase luni după infectare.

Chiar dacă încă nu se știe sigur, experții sunt de părere că anticorpii neutralizanţi sunt cei care dau imunitate împotriva COVID-19, dar deocamdată nu este clar ce cantitate a acestora este necesară pentru a evita o nouă infectare şi nici cât timp durează această protecţie. Durata protecţiei nu este cunoscută nici în cazul noilor vaccinuri mRNA, cum sunt cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna.


A.H.