COPII CU HIPERTENSIUNE, viitori adulți cu afecțiuni cardiace

Pare greu de crezut, dar hipertensiunea arterială nu este imposibilă la copii. Această afecțiune a fost asociată cu diametrul mai mic al arterei retiniene.

COPII CU HIPERTENSIUNE, viitori adulți cu afecțiuni cardiace
Hipertensiune la copii

Hipertensiunea arterială, principalul factor de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare (BCV), se poate manifesta încă din copilărie, iar prevalența hipertensiunii arteriale în rândul copiilor continuă să crească. În studiile anterioare, analiza vaselor de sânge din retină s-a arătat promițătoare ca predictor al riscului de boli cardio-vasculare în rândul adulților. Studiul a fost publicat în Hypertension, o revistă American Heart Association.

Cercetătorii au încercat să prezică dezvoltarea tensiunii arteriale ridicate la copii peste patru ani, pe baza măsurătorilor vaselor de sânge retiniene. „Hipertensiunea arterială continuă să fie principalul factor de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a mortalității”, spune Henner Hanssen, doctor în științe medicale, autorul principal al studiului și profesor în departamentul de sport, exerciții și sănătate la Universitatea din Basel, în Elveția. Elspune că e nevoie de strategii pentru a se putea identifica afecțiunea și a se putea oferi un tratament cât mai devreme, dar e nevoie și de modificări ale stilului de viață.

Cercetătorii au analizat 262 de copii cu vârste între șase și opt din 26 de școli din Basel, Elveția, în 2014, pentru măsurarea tensiunii arteriale de bază și măsurătorile arteriale ale retinei. Ambele măsuri au fost luate din nou în 2018. Măsurătorile tensiunii arteriale au fost efectuate în poziție de ședere după minimum cinci minute de odihnă și au fost clasificate pe baza liniilor directoare ale Academiei Americane de Pediatrie. Aceste ghiduri utilizează aceleași măsurători ca Asociația Americană a Inimii / Colegiul American de Cardiologie 2017 Ghid pentru prevenirea, detectarea, evaluarea și gestionarea tensiunii arteriale ridicate la adulți.

Rezultatele analizei indică:

- copiii cu diametre mai mici ale vaselor retiniene la nivelul inițial au dezvoltat tensiune arterială sistolică mai mare la a doua măsurătoare;

- diametrele vaselor retiniene ar putea explica 29 -31% din modificările evoluției tensiunii arteriale sistolice între 2014 și 2018;

- copiii cu valori mai mari ale tensiunii arteriale la nivelul inițial au dezvoltat diametre arteriolare mai restrânse semnificativ la a doua măsurătoare, în funcție de greutate și de forma cardiorespiratorie;

- măsurile inițiale ale tensiunii arteriale au explicat 66-69% din modificarea diametrului arteriolar al retinei de la nivelul inițial la urmărire.

Evaluările de la începutul copilăriei privind sănătatea microvasculară a retinei și monitorizarea tensiunii arteriale pot îmbunătăți clasificarea riscurilor cardiovasculare. Strategiile primare de prevenire primară pentru copiii cu risc de a dezvolta hipertensiune arterială ar putea contracara afecțiunea crescândă, atât la copii, cât și la adulți", a spus Hanssen.

Cercetătorii au menționat că limitările studiului lor includ faptul că nu au putut confirma măsurătorile tensiunii arteriale pe o singură perioadă de 24 de ore, astfel încât nu ar ține cont de hipertensiunea „cu strat alb”, o condiție în care pacienții au valori mari ale tensiunii arteriale atunci când sunt măsurați într-un cadru medical. Etapa de dezvoltare, inclusiv starea pubertății a fiecărui copil, nu a fost contabilizată în studiu, precum și factorii genetici sau greutatea la naștere - variabile care ar putea afecta dezvoltarea tensiunii arteriale și sănătatea microvasculară. În plus, valorile de referință pentru diametrele adecvate ale vaselor retiniene la copii nu există în prezent, astfel încât sunt necesare studii viitoare pentru a determina valorile normale legate de vârstă în timpul copilăriei.