CONTROALE - Maramureșenii, expuși încă la pericolul COVID în taxiuri

O călătorie cu taxiul poate însemna o infectare cu coronavirus. Chiar dacă băimărenii au cam renunțat să folosească taxiurile de când cu pandemia, mai sunt și situații în care taxiul este o necesitate. Polițiștii maramureșeni trag un semnal de alarmă și spun că au depistat încă în trafic taximetre care nu aveau montate acele separatoare necesare între șofer și client.

CONTROALE - Maramureșenii, expuși încă la pericolul COVID în taxiuri

“Serviciul Rutier Maramureș a întreprins niște acțiuni pe linie de verificare a normelor privind transporturile de persoane, în speță a transporturilor în regim de taxi. Am avut controale în tot județul și am dat și sancțiuni, atat în Baia Mare, Sighetu sau Vișeu. Ca urmare a faptului că există în continuare din păcate conducători de taximetre care nu au acea separare fizică între ei și clienți. Au existat discuții cu reprezentanții firmelor de taxi și cu responsabilii de la Registrul Auto Roman și s-a ajuns la o concluzie. Și anume că în situația în care operatorul de transport în regim de taxi utilizează materiale ușoare, transparente, flexibile nu este necesară omologarea acestora. Asta deoarece montajul lor pe vehicul nu implică utilizarea de cadre solide, nu afectează sistemele de siguranță, cum ar fi airbag-urile sau centurile de siguranță”, a declarat, pentru „Axanews.ro”, Dorin Gherman, șeful Serviciului Rutier Maramureș.

Acesta a mai precizat că după efectuarea controalelor în trafic patronii firmelor de taxi au înțeles despre ce e vorba și s-au pus pe treabă. „În acest moment sunt în derulare operațiunile de montare a acestor separatoare fizice și numărul celor care nu le au sperăm să scadă cat mai mult. În primă fază am purtat discuții, le-am aplicat avertismente scrise, dar, dacă nu se vor conforma, vom trece și la aplicarea de amenzi. Astfel de controale vor continua și după data de 15 decembrie în funcție de numărul de îmbolnăviri cu coronavirus. În controalele pe care le-am făcut am întalnit taximetriști care încalcă regulile de circulație, care nu purtau mască, care nu purtau centurile de siguranță și atunci cand se aflau singuri în taximetre, pentru că legea îi obligă să poarte centura și atunci cand nu au clienți, taximetriști care nu aveau atestate profesionale”, a concluzionat Gherman.

Vă reamintim că la urcarea în vehicul taxiurile trebuie să aibă montate dozatoare cu soluții dezinfectante. Trebuie obligatoriu efectuată curățenia și dezinfecția mijlocului de transport înainte de plecarea în cursă. Se va evita măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusului. Șoferul de taxi trebuie obligatoriu să poarte mască, purtarea măștii este obligatorie pentru accesul la bordul vehiculelor de transport pasageri, precum și pe toată durata călătoriei.

H.D.