CONSUM DE ALCOOL: De ce ar trebui să evite alcoolul pacienții cu fibrilație

Consumul de alcool nu este recomandat pacienților cu fibrilație. Potrivit specialiștilor, aceștia riscă, mai mult ca alții, apariția unor complicații.

CONSUM DE ALCOOL: De ce ar trebui să evite alcoolul pacienții cu fibrilație
Consumul de alcool Foto: pixabay.com

Consumul de alcool pentru pacienții cu fibrilație atrială a fost asociat cu un risc mai mare de probleme de sănătate, inclusiv accident vascular cerebral și embolie, arată un studiu publicat în EP Europace, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie. ”Studiul nostru sugerează că pacienții cu fibrilație atrială ar trebui să evite consumul intens de alcool pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale și alte complicații”, afirmă autorul cercetării, medicul Boyoung Joung de la Universitatea Yonsei de la Colegiul de Medicină, Seul, Republica Coreea.

La studiu au participat 9.411 pacienți cu fibrilație atrială din 18 spitale care acoperă toate regiunile geografice din Coreea de Sud.

Pacienții au fost clasificați în patru grupuri, în funcție de consumul săptămânal de alcool (o băutură conține 14 grame de alcool): abstinență/rar (0 grame/mai puțin de o băutură), ușoară (mai puțin de 100 de grame/7 băuturi), moderată (100-200 grame/7-14 băuturi) și grele (200 grame/14 băuturi sau mai mult).

7.455 (79,2%) pacienți au fost clasificați ca abstinenți/consum rar de alcool, 795 (8,4%) ca ușoare, 345 (3,7%) ca moderat și 816 (8,7%) drept consum mare de alcool. Pacienții au fost urmăriți pentru o medie de 17,4 luni pentru evenimente adverse, care au inclus accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitor, embolie sistemică (un cheag de sânge într-un membru sau organ) și spitalizare pentru controlul ritmului sau ritmului fibrilației atriale sau pentru insuficiență cardiacă management.

Apoi, cercetătorii au comparat riscul de apariție a evenimentelor adverse la toate categoriile de participanți al studiu și consumul abundent de alcool a fost asociat cu un risc crescut cu 32%, comparativ cu abstinenții și băutorii rari. Nu s-a observat nicio asociere semnificativă pentru consumul ușor sau moderat de alcool.

”Studiul nostru nu a găsit nicio asociere semnificativă între consumul ușor sau moderat de alcool și complicații. A fost identificată o relație dăunătoare semnificativă cu consumul intens de alcool, sugerând că ar trebui evitat consumul intens de alcool. (…) Constatările indică faptul că consumul abundent de alcool este deosebit de dăunător pentru pacienții cu fibrilație atrială care sunt considerați mai puțin vulnerabili la complicații”, consideră autorul principal al studiului, într-un comunicat al Societății Europene de Cardiologie.