CONFRUNTAREA CELOR DOUĂ ANOTIMPURI - Creștinii sărbătoresc astăzi Întâmpinarea Domnului

Astăzi, 2 februarie, creștinii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului. Praznicul rememorează aducerea Pruncului Iisus, la 40 de zile de la naștere, în Templul din Ierusalim.

CONFRUNTAREA CELOR DOUĂ ANOTIMPURI - Creștinii sărbătoresc astăzi Întâmpinarea Domnului

Astăzi, 2 februarie, creștinii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului.

Praznicul rememorează aducerea Pruncului Iisus, la 40 de zile de la naștere, în Templul din Ierusalim.

“La 40 de zile după naștere, Mântuitorul Iisus Hristos este adus la Templu de Fecioara Maria și de Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii Vechi. În Templu este întâmpinat de dreptul Simeon și de Proorocița Ana”, potrivit basilica.ro.

Se spune că atunci când Simeon l-a întâmpinat pe Hristos și l-a luat în brațe a simțit bucuria împlinirii făgăduințelor făcute de Dumnezeu și o eliberare interioară.

În ceea ce privește vechimea sărbătorii, prima mențiune documentară este cea din memorialul de călătorie al Pelerinei Egeria, care a luat parte la sărbătoare în Ierusalim, în anii 382 și 384.

Nașterea Domnului se serba o dată cu Botezul Domnului, iar Întâmpinarea Domnului era sărbătorită la 40 de zile după Epifanie.

Tradiții și superstiții

Fiecare sărbătoare prăznuită în popor, aduce cu ea tradiții și superstiții pe care creștinii le respectă.

Întâmpinarea Domnului este numită în tradiția populară și “Stretenie” sau “Ziua Ursului”. Cuvântul “stretenie” este un preluat din scrierile liturgice slavone, însemnând ”întâlnire” sau ”întâmpinare”. 

Se spune că stretenia simbolizează o divinitate feminină, care trece peste ape, iar dacă acestea nu sunt înghețate, stretenia face pod de gheață peste ele.

De Întâmpinarea Domnului se spune că anotimpul rece se confruntă cu cel cald, Ziua ursului fiind un reper pentru prevederea timpului. În credința populară, în perioada 1- 3 februarie se marchează „Martinii de iarnă”, ursul are pe lângă rolul de tămăduitor și aducător de noroc și pe cel de prezicător al vremii. După această zi se consideră că vremea evoluează în funcție de comportamentului ursului.

Astfel, dacă astăzi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, ceea ce înseamnă prelungirea iernii cu încă șase săptămâni, iar dacă cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.

V.R.

Sursă foto:ziarullumina