CONEXIUNE – De ce riscă pacienții cu boli cardiovasculare să dezvolte și demență

Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au o serie de factori de risc, care pot fi asociați și cu demența, sau declinul cognitiv.

CONEXIUNE – De ce riscă pacienții cu boli cardiovasculare să dezvolte și demență
Pacenții cu boli cardiovaculare au un risc mai mare de demență

Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare (CVRF) sunt asociați cu declinul cognitiv accelerat în timpul perioadei de mjloc a vieții, potrivit unui studiu publicat în revista Neurologie.

Kristine Yaffe, doctor în științe medicale, de la Universitatea din California din San Francisco și colegii ei au examinat asocierea dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare și declinul cognitiv al perioadei de mijloc al vieții la 2.675 de adulți de vârstă mijlocie albi și negri. Factorii de risc au fost măsurați inițial și au inclus hipertensiune, diabet, obezitate, colesterol ridicat și fumatul pentru 31, 11, 43, 9 și, respectiv, 15%. Testele cognitive de memorie, funcția executivă și viteza de procesare au fost analizate la începutul studiului, și apoi, cinci ani mai târziu.

Cercetătorii au descoperit că 5% dintre participanți au avut un declin cognitiv accelerat pe parcursul a cinci ani. După ajustarea multivariabilă, fumatul, hipertensiunea arterială și diabetul au fost asociate cu o probabilitate mai mare de declin accelerat, dar nu au fost observate aceleași rezultate pentru obezitate și colesterol ridicat.

Când sunt stratificate după rasă, rezultatele au fost similare. Cu un număr din ce în ce mai mare de facori de risc, probabilitatea declinului accelerat a crescut. Probabilitatea crescută de declin accelerat a fost, de asemenea, observată la cei cu un risc mai mare de boală coronariană .

"Adulții de vârstă mijlocie cu factori de risc de boli cardiovasculare, în special hipertensiune arterială, diabet și fumat, sau cei cu mai mult de un factor de risc, pot reprezenta subgrupuri critice pentru monitorizare și educaâie timpurie”, scriu autorii.