CONDIȚII - Cât costă vizele pentru românii care vor să plece în Marea Britanie

Odată cu ieșirea completă a Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), românii care vor să emigreze în Regat - pentru a munci, studia sau pentru a-și deschide o afacere, de exemplu - trebuie să aplice pentru vize.

CONDIȚII - Cât costă vizele pentru românii care vor să plece în Marea Britanie

Dincolo de faptul că, pentru a obține vizele, solicitanții sunt nevoiți să îndeplinescă o serie de condiții (de pildă, pentru a munci în Marea Britanie, românii trebuie să demonstreze, printre altele, cunoașterea limbii engleze și faptul că le-a fost oferit un salariu de un anumit cuantum minim), ei trebuie să plătească pentru obținerea vizelor.

  • de exemplu, dacă solicitantul se află pe teritoriul Marii Britanii sau nu;
  • pentru un anumit tip de viză (persoane recunoscute, la nivel internațional, ca autorități în domeniile lor), dacă aplică pentru prima dată sau e vorba de o solicitare ulterioară celei inițiale) etc.
  • În primul rând, vorbim de vizele pentru cei care vor să emigreze în Regat, pentru a munci acolo. În cazul acestora, costurile pentru solicitarea vizei variază de la 610 lire sterline și până la 1.408 lire. De asemenea, costurile variază și în funcție de durata contractului de muncă, dacă depășește trei ani, costurile ajung la peste 000 lire.

De pildă, în cazurile din urmă, taxa pentru solicitarea vizei costă 484 lire, dacă e vorba de o relație de muncă de până în trei ani și 928 lire, dacă relația depășește trei ani (în ambele situații, e necesar un certificat de sponsorizare, din partea angajatorului).

După aceea, există vizele de studii. În acest caz, cele mai relevante sunt vizele de studii obișnuite, care costă 348 lire, indiferent de unde e făcută solicitarea (înăuntrul sau în afara Marii Britanii). Există, însă, și studenți care merg să studieze în Marea Britanie, pe termen scurt - până în șase luni, respectiv până în 11 luni, pentru cei ce merg să învețe engleza. În cazul primilor, taxa pentru vize costă 97 lire, în timp ce pentru cei din urmă e 186 lire.

În final, sunt relevante vizele pentru cei care vor să își deschidă o afacere în Marea Britanie, despre care am scris mai multe aici.

  • pentru prima afacere, costurile sunt de 363 lire (dacă solicitarea e făcută din afara Marii Britanii), respectiv 493 lire (dacă solicitarea e făcută din interiorul Regatului);
  • pentru ceilalți, costul vizei e de 1.021 lire (dacă solicitarea e făcută din afara Marii Britanii), respectiv 1.277 lire (dacă solicitarea e făcută din interiorul Regatului).

Pe lângă vize, solicitanții pot aplica pentru diverse servicii, inclusiv de grăbire a procesului de acordare a vizelor.

C. S.