CONCURS NAȚIONAL - Lucrările unor artiști din Maramureș, expuse în Cluj

În această perioadă, Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) invită publicul să viziteze expoziția „Fotografia - Document Etnografic”, disponibilă până în 14 februarie.

CONCURS NAȚIONAL - Lucrările unor artiști din Maramureș, expuse în Cluj

În această perioadă, Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) invită publicul să viziteze expoziția „Fotografia - Document Etnografic”, disponibilă până în 14 februarie. 

În cadrul ei sunt expuse peste 200 de fotografii etnografice, aparținând unor artiști din toată țara, inclusiv din Maramureș, și din străinătate.

“Lucrările surprind momente importante și detalii din viața comunităților sătești de români, maghiari, romi, secui, ceangăi și sași din România. Imaginile alb-negru și color sunt realizate de 50 de artiști fotografi din România, Serbia și Polonia, în cadrul cunoscutului Concurs național

<<Fotografia - Document Etnografic>>”, arată responsabilii MACN.

Proiectul este derulat anual de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj) în parteneriat cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și Asociația ArtImage.

Despre expoziție și artiști

Anul acesta expoziția a ajuns la ediția a XVII-a și se desfășoară pe patru secțiuni principale: fotografie de autor cu temă liberă etnografică alb/negru și color, secțiunea de fotografie cu tema „Pridvorul” și secțiunea de reproducere după fotografie veche.

Vor fi expuse lucrărilor artiștilor: Marco Algasovschi-Brașov,Tudorel Ilie-Baia Mare, Balog Zoltan-Aiud, Maria Barna-Sibiu, Mariana Scubli-Sighetu Marmației, Bikfalvi Zsolt-Carei, Maria Ciceo-Cluj, Magdalena Creoșteanu-Bistrița, Vlad Dumitrescu-Brașov, Flach Jolanta-Zakopane (Polonia), Loredana Gheorghe-Râtișor (Serbia), Andrei Klein-Cluj, Marius Matei-Timișoara, Gabriela Negru-Sibiu, Nicolas Peia-Arad, Gheorghe Petrila-Oradea, precum și alții.

“Concursul național <<Fotografia - Document Etnografic>> este nucleul proiectului clujean de amploare cu același nume și urmărește promovarea culturii tradiționale prin intermediul fotografiei etnografice. Până acum, proiectul a fost prezentat în peste 20 de orașe din România, dar și în țări din afară precum: Polonia, Serbia, Ungaria, Franța, Italia și Canada”, au precizat responsabilii.

În perioada următoare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj va prezenta online Albumul „Fotografia-document etnografic 15/16”, care reunește o selecție a celor mai reprezentative lucrări participante în edițiile 2018 și 2019 ale concursului. Albumul a apărut la Editura Tradiții Clujene.

V.R.