COMPORTAMENTE DISTRUCTIVE – Ce rol are nemulțumirea de sine sau lipsa de speranță

A avea speranță pentru viitor ar putea proteja oamenii de comportamente riscante, cum ar fi consumul excesiv de alcool și jocurile de noroc. Asta spun noile cercetări de la Universitatea din East Anglia.

COMPORTAMENTE DISTRUCTIVE – Ce rol are nemulțumirea de sine sau lipsa de speranță
Comportament distructiv

Cercetătorii au studiat „lipsa relativă” - sentimentul că alți oameni au lucruri mai bune în viață.

Ei au vrut să afle de ce doar unii oameni se confruntă cu acest comportament de evadare, riscant, cum ar fi consumul de alcool, de droguri, jocuri de noroc șiu cum se face că alții nu au această problemă. Cercetătorii au descoperit că răspunsul stă în speranță. Cercetătorul postuniversitar Shahriar Keshavarz, de la Școala de Psihologie a UEA, a declarat: "Cred că majoritatea oamenilor au experimentat privări relative la un moment dat în viața lor. Este acel sentiment de a fi nemulțumit de tot ce ai al tău, credința că situația ta este mai gravă decât a altora, că alți oameni se descurcă mai bine decât tine. Roosevelt a spus celebra sintagmă conform căreia <comparația este cea care fură bucuria>. Este sentimentul pe care îl ai atunci când un prieten cumpără o mașină nouă, sau sora ta se căsătorește, sau un coleg își găsește un loc de muncă mai bun sau are un venit mai bun. Privarea relativă poate declanșa emoții negative, cum ar fi furia și resentimentul, și a fost asociată cu strategii slabe de coping, cum ar fi asumarea riscurilor, consumul de alcool, consumul de droguri sau jocurile de noroc.”

Dar nu toată lumea care obține un scor mare în privința privării relative face aceste alegeri de viață slabe. „Am vrut să aflăm de ce unii oameni par să facă față mai bine sau chiar să folosească experiența în avantajul lor pentru a-și îmbunătăți propria situație. Există multe dovezi pentru a arăta că a rămâne plin de speranță în fața adversităților poate fi avantajos, așa că am vrut să vedem dacă speranța îi poate ajuta pe oameni să se simtă mai fericiți cu soarta lor și să amortizeze împotriva comportamentelor riscante”, spune el.

Experimente de laborator

Echipa de cercetare a efectuat două experimente de laborator cu 55 de voluntari. Voluntarii au fost chestionați pentru a afla cât de mult simt privarea relativă și speranța.

Cercetătorii au indus, de asemenea, sentimente de lipsă relativă la voluntari, spunându-le cât de lipsiți au fost în comparație cu colegii lor, pe baza unui chestionar despre venitul familiei, vârsta și sexul. Apoi au participat la jocuri de jocuri de noroc special concepute, care implicau asumarea riscurilor și plasarea pariurilor cu șansa de a câștiga bani reali.

Dr. Piers Fleming, de asemenea de la Școala de Psihologie a UEA, a spus: „Scopul acestei părți a studiului a fost de a vedea dacă sentimentul de lipsuri relative - provocat de știința faptului că cineva are venituri mai mici - cauzează o mai mare asumare a riscurilor sperăm și dacă o să găsim riscuri scăzute în rândul persoanelor cu speranță mare. Ne-am uitat la persoanele care au considerat că situația lor în viață este mai gravă decât cei din jurul lor. Și ne-am uitat la cei care au obținut, de asemenea, un scor mare pentru Speranță. Am constatat că voluntarii care au obținut un scor mare pentru speranță aveau mult mai puține șanse să își asume riscuri în joc. Cei care nu erau prea speranți aveau mult mai multe șanse să își asume riscuri.”

Al doilea experiment, în viața reală

Un alt experiment a analizat dacă speranța a ajutat oamenii din lumea reală. Au lucrat cu 122 de voluntari care au pariat cel puțin o dată în ultimul an. Voluntarii au participat la chestionare pentru a evalua cât de mari speranțe au, dacă se simt că au lipsuri relative și dacă au probleme cu jocurile de noroc.

Dintre participanți, 33 nu au avut probleme de jocuri de noroc (27 la sută), 32 au avut un nivel scăzut de probleme (26 la sută), 46 au avut un nivel moderat de probleme care duc la unele consecințe negative (38 la sută) și 11 au fost jucători cu probleme cu o posibilă pierdere a controlului (9 la sută).

Keshavarz a spus: „Când am analizat aceste scoruri comparativ cu scorurile pentru speranță și privarea relativă, am constatat că speranța crescută a fost asociată cu o probabilitate scăzută de a pierde controlul asupra comportamentului la jocuri de noroc - chiar și la cei care au experimentat o privare relativă. Interesant, studiul nostru nu a găsit nicio legătură semnificativă între speranță și severitatea problemelor cu jocurile de noroc în rândul persoanelor relativ privilegiate. Nu știm de ce este acest lucru, dar s-ar putea să conteze din punct de vedere recreativ sau să fie mai capabili să se oprească atunci când distracția se oprește.”

Echipa de cercetători afirmă că speranța sporită la persoanele nemulțumite ar putea proteja împotriva comportamentelor dăunătoare, cum ar fi băutul și jocurile de noroc.

Studiul poate fi găsut aici