COMERȚ ONLINE - Piesele auto de pe internet, între risipă de bani și risc

Cei care vor să achiziționeze componente auto din mediul online trebuie să fie atenți la multe detalii. Totul se face acum online, muncim, vorbim și cumpăram totul online.

COMERȚ ONLINE - Piesele auto de pe internet, între risipă de bani și risc

Registrul Auto Roman spune că supravegherea pieței online este un subiect intens dezbătut la nivelul Comisiei Europene, cu scopul de a stabili un cadru de reglementare cât mai clar care să asigure o piață sigură și echitabilă.

A fost elaborat Angajamentul privind siguranța produsului (Product Safety Pledge), la care au aderat voluntar mai multe platforme online (AliExpress, Amazon, eBay, eMAG, etc.) cu scopul de a lua măsuri pentru a proteja cumpărătorii de produsele periculoase.

“Când vine vorba de comerț online, este esențial să verificați anumite aspecte despre platforma utilizată și vânzător, care pot face diferența între o achiziție sigură și un risc. Acest lucru este în general valabil, însă, deoarece piața destinată autovehiculelor rutiere este atribuția noastră, vom aborda subiectul din acest punct de vedere. Mizând pe impactul componentelor auto asupra calității și siguranței autovehiculelor și a traficului, la achiziția online de piese auto (noi sau utilizate), vă recomandăm să vă puneți câteva întrebări înainte de a efectua tranzacția”, spune RAR.  Este important să știm cine oferă componentele spre comercializare, adică un operator economic sau o persoană fizică. Apoi, trebuie să știm de unde provin acele componente, să nu fie furate. Vânzătorul oferă factură, bon fiscal și garanție, conform reglementărilor în vigoare?

Orice maramureșean trebuie să știe că listele cu atelierele de întreținere, reparații, modificări constructive și dezmembrări ale vehiculelor scoase din uz, pot fi consultate pe pagina oficială a Registrului Auto Român.

“Din start trebuie să spunem că preferabile ar fi pentru mașini achiziția de piese originale. E adevărat că ele sunt mai scumpe, dar sunt poate mai bune. Doar că toată lumea caută să fie ieftin, de pe internet nu știi ce cumperi. Una e poza, alta e realitatea de cele mai multe ori. Un rulment bun, de exemplu, e undeva la 300 de lei, dar pe internet găsești și mai ieftin. Dar nu înseamnă că e mai bun. E ieftin, cam întotdeuna e prost. Aftermarket-ul trebuie căutat, dar și acolo trebuie să ai grijă. E mai ieftin din dezmembrări de multe ori să îți iei piese, le poți vedea personal. Problema e că service-urile auto autorizate nu sunt căutate de cele mai multe ori, oamenii preferă să lucreze cu unul care face reparații la garaj, că e mai ieftin. Dar ieftin nu înseamnă că e și bun”, ne spune Rusiczki Attila, mecanic auto.

“Sincer nu prea comand piese auto de pe internet, nu am încredere. Pentru mașină comand huse pentru scaune sau pentru volan, poate capace pentru roți, lucruri din acestea. Pe internet ai de unde alege, ăsta e cel mai bun lucru. La magazinele de piese auto iei ce găsești”, completează Ionuț.

H.D.