COLESTEROL – Ce se întâmplă dacă scade prea mult

Toată lumea se teme să nu aibă valori prea mare a nivelului de colesterol, în special LDL, care mai este cunoscut ca și „colesterolul rău”. Dar efectele negative vor apărea și dacă nivelul acestuia scade prea mult.

COLESTEROL – Ce se întâmplă dacă scade prea mult
Colesterolul prea scăzut crește riscul de AVC

Colesterolul LDL este cunsocut ca fiind rău sau dăunător, pentru că nivelurile ridicate ale acestei substanțe din sânge, care înfundă arterele, cresc riscul bolilor de inimă, principala cauză de deces în general. Cu cât puteți reduce colesterolul LDL (prin dietă, exerciții fizice sau medicamente), cu atât riscul de infarct este mai mic. Pentru supraviețuitorii infarctului, ghidurile naționale recomandă vizarea unui nivel de colesterol LDL mai mic de 70 miligrame pe decilitru, pentru a preveni un al doilea atac de cord.
Cu toate acestea, două studii din revista Neurology au raportat un risc mai mare de accident vascular cerebral hemoragic (sângerare) la persoanele cu niveluri de LDL de 70 sau mai mici. Deși sună îngrijorător, o privire mai atentă asupra constatărilor poate pune aceste rezultate într-o altă lumină.
„Un lucru important de înțeles este că foarte puțini dintre cei din aceste studii luau medicamente pentru a reduce LDL”, spune cardiologul Dr. Robert Giugliano, profesor de medicină la Harvard Medical School. Dintre cei cu niveluri de LDL de 70 sau mai mici, mai puțin de 3% luau medicamente care scad colesterolul. În schimb, nivelurile de LDL au fost în mod natural scăzute din diverse motive, dar cel mai probabil din motive genetice, dietă sau boală, notează Harvard Medical School.

Totuși, colesterolul LDL prea mic este extrem de rar, majoritatea au valori între 100 și 130, iar sub 70 ajunge extrem de rar.
În ambele studii, valorile scăzute ale LDL au fost asociate cu o probabilitate mai mare de accident vascular cerebral hemoragic. Unii cercetători speculează (dar nu pot dovedi) că nivelul scăzut al colesterolului poate slăbi integritatea pereților vaselor de sânge, făcând mai mare riscul să se rupă și să sângereze.
Cu toate acestea, accidentele vasculare cu hemoragie sunt mult mai puțin frecvente decât accidentele vasculare cerebrale ischemice (fără hemoragie), care reprezintă aproximativ 87% accidentele vasculare cerebrale în țările occidentale, subliniază dr. Giugliano. (În China și alte țări asiatice, majoritatea accidentelor vasculare cerebrale sunt ischemice, dar accidentele vasculare care sânerează sunt mai frecvente decât în ​​vest, reprezentând până la 40% din totalul accidentelor vasculare cerebrale.)
„Concluziile acestor două studii nu sunt relevante pentru persoanele care iau statine sau alte medicamente care scad colesterolul pentru a reduce LDL-ul”, subliniază el.